- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia vrea să cumpere cele mai valoroase companii din Belarus, stat afectat de criză financiară
Rusia este interesată să cumpere cele mai valoroase companii din Belarus, stat care trece prin cea mai gravă criză financiară înregistrată după anii ’90, transmite AFP.
Cotidianul economic rus Vedomosti a relatat joi că Rusia este pe cale să cumpere grupul producător de îngrăşăminte chimice Belaruskali, unul din cele mai mari din lume.
Miliardarul rus Suleiman Kerimov, apropiat al Kremlinului, s-a întâlnit, miercuri, cu preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko, pentru a se pune de acord cu vpreluarea unei participaţii de 50% plus o acţiune la Belaruskali, pentru 15 miliarde de dolari, au declarat surse apropiate omului de afaceri.
"Nu pot confirma că există un astfel de acord", a declarat ambasadorul rus la Minsk, Alexandr Surikov, adăugând că nu exclude această posibilitate.
Achiziţia ar permite lui Kerimov, care deţine deja grupul rus Uralkali, să îşi sporească dominaţia pe piaţa mondială a îngrăşămintelor şi să concureze astfel cu liderul global Potash din Canada.
Belarusul este totodată al treilea mare deţinător de rezerve de potasă din lume, motiv pentru care autorităţile de la Minsk au fost reticente să vândă Belaruskali.
Preşedintele belarus a avertizat în ianuare că va fi pusă în vânzare o participaţie de numai 25% la acest grup.
Ţara se confruntă însă în acest an cu cea mai gravă criză financiară de după venirea la putere a preşedintelui Lukaşenko, în urmă cu 15 ani.
Creşterea preţurilor materiilor prime furnizate de Rusia şi cheltuielile din campania electorală prezidenţială din decembrie 2010 au dus la majorarea semnificativă a deficitului comercial şi la scăderea rezervelor valutare.
Autorităţile de la Minsk au fost nevoite să devalorizeze moneda şi să ceară sprijin financiar Moscovei.
Acordul cu Rusia privind acordarea unui împrumut de trei miliarde de dolari, pe termen de trei ani, prevede ca ţara să facă privatizări importante.
Belarusul negociază totodată cu Rusia cedarea către Gazrpom a unei participaţii de 50% pe care nu o deţine încă la Beltransgaz, operator de transport al gazelor ruseşti către Europa.
Autorităţile de la Minsk sunt mai izolate ca oricând pe plan internaţional, după reprimarea violentă a opoziţiei, în decembrie, şi nu dispune de spaţiu de manevră.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO