S&P a retrogradat cu o treaptă, la "-A", ratingul Irlandei

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a retrogradat cu o treaptă, de la "A" la "-A", ratingul Irlandei şi a avertizat că acest calificativ rămâne sub supraveghere, cu implicaţii negative, din cauza incertitudinilor legate de necesarul de finanţare al sectorului bancar.

Urmărește
4 afișări

Pe acelaşi nivel de rating cu Irlanda se plasează state precum Portugalia sau Botswana, notează Bloomberg.

Premierul irlandez, Brian Cowen, a dizolvat marţi Parlamentul şi a fixat convocarea de alegeri legislative anticipate la 25 februarie, după ce parteneri din coaliţie s-au retras de la guvernare. Popularitatea executivului s-a redus semnificativ după ce deficitul bugetar al statului a crescut, nevoie de finanţare a băncilor s-a majorat, iar guvernul a fost nevoit să ceară ajutor de la Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

"Perspectiva negativă reflectă incertitudinile care înconjoară mărimea necesarului de capital adiţional al sistemului financiar, în mare parte deţinut de stat", se arată într-un comunicat al S&P.

Fitch Ratings a retrogradat la începutul lunii decembrie a anului trecut calificativul Irlandei de la "A+" la "BBB+", cu perspectivă stabilă. Ratingul irlandez a fost redus, în aceeaşi lună, şi de Moody's Investors Service, de la "Aa2" la "Baa1", cu perspectivă negativă.

"Retrogradarea ratingului, deşi aşteptată, confirmă că Irlanda nu şi-a pus încă finanţele pe fundaţii solide", a afirmat Charles Diebel, analist la Lloyds TSB Bank.

Irlanda s-a angajat, pentru a primi un ajutor de 85 de miliarde de euro de la UE şi FMI, să efectueze teste de stres în sectorul bancar pentru a determina necesarul de finanţare al unor instituiţii de credit precum Allied Irish Banks şi Bank of Ireland.

S&P a anunţat că va aştepta rezultatele acestor evaluări, care se vor finaliza până la sfârşitul lunii martie. Guvernul a injectat deja 46 de miliarde de euro în capitalul băncilor.

Agenţia apreciază, totodată, că există riscuri negative considerabile pentru economie, din cauza dependenţei acesteia de cererea externă şi a reducerii cheltuielilor populaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici