- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
S&P a retrogradat cu o treaptă, la "-A", ratingul Irlandei
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a retrogradat cu o treaptă, de la "A" la "-A", ratingul Irlandei şi a avertizat că acest calificativ rămâne sub supraveghere, cu implicaţii negative, din cauza incertitudinilor legate de necesarul de finanţare al sectorului bancar.
Pe acelaşi nivel de rating cu Irlanda se plasează state precum Portugalia sau Botswana, notează Bloomberg.
Premierul irlandez, Brian Cowen, a dizolvat marţi Parlamentul şi a fixat convocarea de alegeri legislative anticipate la 25 februarie, după ce parteneri din coaliţie s-au retras de la guvernare. Popularitatea executivului s-a redus semnificativ după ce deficitul bugetar al statului a crescut, nevoie de finanţare a băncilor s-a majorat, iar guvernul a fost nevoit să ceară ajutor de la Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).
"Perspectiva negativă reflectă incertitudinile care înconjoară mărimea necesarului de capital adiţional al sistemului financiar, în mare parte deţinut de stat", se arată într-un comunicat al S&P.
Fitch Ratings a retrogradat la începutul lunii decembrie a anului trecut calificativul Irlandei de la "A+" la "BBB+", cu perspectivă stabilă. Ratingul irlandez a fost redus, în aceeaşi lună, şi de Moody's Investors Service, de la "Aa2" la "Baa1", cu perspectivă negativă.
"Retrogradarea ratingului, deşi aşteptată, confirmă că Irlanda nu şi-a pus încă finanţele pe fundaţii solide", a afirmat Charles Diebel, analist la Lloyds TSB Bank.
Irlanda s-a angajat, pentru a primi un ajutor de 85 de miliarde de euro de la UE şi FMI, să efectueze teste de stres în sectorul bancar pentru a determina necesarul de finanţare al unor instituiţii de credit precum Allied Irish Banks şi Bank of Ireland.
S&P a anunţat că va aştepta rezultatele acestor evaluări, care se vor finaliza până la sfârşitul lunii martie. Guvernul a injectat deja 46 de miliarde de euro în capitalul băncilor.
Agenţia apreciază, totodată, că există riscuri negative considerabile pentru economie, din cauza dependenţei acesteia de cererea externă şi a reducerii cheltuielilor populaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:01
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
-
astăzi, 09:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor