- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
S-au vândut până acum 30.500 de locuinţe prin programul "Prima Casă"
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat 30.5000 de garanţii de la începutul programului "Prima Casă", la jumătatea anului 2009, în valoare totală de 1,25 miliarde de euro, a declarat, joi, preşedintele fondului, Aurel Şaramet.
S-au vândut până acum 30.500 de locuinţe prin programul "Prima Casă" (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)
"Prin programul Prima Casă au fost acordate 30.500 de garanţii, ceea ce înseamnă la fel de multe locuinţe vândute. În medie, aproximativ 80-83% din valoarea creditelor sunt garantate, ceea ce înseamnă că valoarea împrumturilor se apropie de 1,7 miliarde de euro probabil", a spus Şaramet, în cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.
El a arătat că Ministerul Finanţelor nu a fost de acord cu propunerile băncilor de modificare a programului "Prima Casă", cum ar fi creşterea plafoanului de garantare pentru a se acorda credite cu valori mai mari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
"Propunerile de modificare au fost respinse din cauza unor aspecte tehnice. De exemplu, propunerea esenţială făcea referire la creşterea plafonului de garantare pentru a se da credite de valori mai mari. Răspunsul negativ în acest caz a plecat de la faptul că puterea de cumpărare a cetăţeanului este aceeaşi, dacă nu mai mică. Propunerea era în necorelare cu realitatea economică a consumatorului", a spus Şaramet.
El a precizat că o altă propunere a băncilor se referea la cedarea gajului pus pe locuinţă după primii 15 ani ai creditului către bancă.
"După cum ştiţi hotărârea Guvernului presupunea că nu se pot modifica condiţiile creditului pe toată perioada de creditare. Dacă s-ar transfera gajul, atunci banca nu mai ar avea această restricţie. Apoi, statisticile arată că riscurile se manifestă în primii 7-8 ani, după 15 ani nu există niciun risc, cu alte cuvinte vroiau cât este ploaie să garanteze statul", a explicat Şaramet.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO