- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
S&P a redus ratingul României, la "BB+", cu perspectivă negativă
Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a redus, luni, ratingul României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung la "BB+", de la "BBB-", şi calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-", ambele cu perspectivă "Negativă".
S&P a redus ratingul României, la "BB+", cu perspectivă negativă (Imagine: Mediafax Foto)
Totodată, specialiştii Standard&Poor's au confirmat ratingul pe termen scurt pentru moneda naţională la "A-3", iar gradul de Transfer şi Convertibilitate (Transfer & Convertibility) a fost coborât la "BBB+", de la "A-".
Agenţia a menţinut perspectiva "Negativă" pentru cele două ratinguri, indicând o accentuare a riscurilor pentru România, se arată într-un comunicat al Standard&Poor's.
"Scăderea ratingului reflectă riscurile în creştere pentru economia reală a României, ca urmare a vulnerabilităţii ridicate a sectorului privat şi a dependenţei de sursele de finanţare externe, tot mai nesigure", a declarat analistul Standard&Poor's Marko Mrsnik.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
În absenţa unor măsuri semnificative ale autorităţilor pentru combaterea problemelor, economia României s-a supraîncălzit, iar gradul de îndatorare a crescut, susţinut de avansul creditului neguvernamental, care a atins 50,5% în septembrie, pentru ultimele 12 luni.
"Autorităţile nu s-au ocupat de aceste provocări economice, atenţia transferându-se către alegerile generale care urmează", se menţionează în comunicat.
Creşterea rapidă a cererii interne a determinat presiuni pentru majorarea salariilor şi a agravat deficitul de cont curent, de 14% din Produsul Intern Brut în 2007.
Perspectiva "Negativă" pentru România reflectă posibilitatea unei noi reduceri a ratingului, în cazul în care condiţiile de pe piaţa financiară internaţională se înrăutăţesc şi afectează grav creşterea economică.
"România este vulnerabilă la un scenariu de oprire bruscă a intrărilor de capital, care ar necesita o ajustare drastică a economiei şi ar cauza o deteriorare a balanţei de plăţi a guvernului", a adăugat Mrsnik .
Printre avantajele României, care ar putea stopa majorarea deficitului şi a datoriei guvernamentale, ar putea fi o politică mai coerentă şi o guvernare mai bună după alegeri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.