S&P a redus ratingul Ucrainei cu o treaptă, la nivelul CCC-, cu perspectivă negativă

Standard&Poor's a redus ratingul Ucrainei cu o treaptă, la nivelul CCC-, cu perspectivă negativă, din cauza îngrijorării provocate de amânarea de către FMI a deblocării unei noi tranşe de ajutor din programul de susţinere de 17 miliarde dolari şi de scăderea rezervelor valutare ale ţării.

Urmărește
122 afișări
Imaginea articolului S&P a redus ratingul Ucrainei cu o treaptă, la nivelul CCC-, cu perspectivă negativă

S&P a redus ratingul Ucrainei cu o treaptă, la nivelul CCC-, cu perspectivă negativă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

FMI a anunţat că au avut loc discuţii productive cu Ucraina, în această săptămână, dar cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord pentru furnizarea următoarei tranşe de sprijin, luna viitoare, relatează Reuters.

S&P a avertizat vineri că Ucraina ar putea să nu mai reuşească să îşi plătească datoriile dacă situaţia nu se va modifica în următoarele câteva luni.

Ucraina a încheiat în luna aprilie un acord cu FMI pentru un program de susţinere în valoare de 16 miliarde de dolari, din care a primit două tranşe, în sumă de 4,6 miliarde de dolari.

FMI a estimat că Ucraina are nevoie de finanţare suplimentară de 15 miliarde de dolari pentru a rezista crizei economice, iar Uniunea Europeană are o capacitate limitată de ajutor, fiind necesar să contribuie şi statele membre, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Ucraina va avea nevoie de mai mult ajutor. Evaluarea deficitului financiar al Ucrainei a fost finalizată de FMI. Ucraina va avea nevoie de 15 miliarde de dolari pe lângă ce a fost planificat deja", a afirmat Juncker miercuri, în Parlamentul de la Strasbourg.

Juncker a spus că se aşteaptă ca Ucraina să solicite alte două miliarde de euro (2,5 miliarde dolari) din partea Uniunii Europene, dar a explicat că guvernele statelor membre trebuie să se implice întrucât Comisia Europeană nu dispune de fonduri suficiente în buget pentru a face acest lucru.

Şeful CE a arătat că UE a acordat Ucrainei în ultimele două luni împrumuturi pe termen lung de 760 de milioane de euro, pe lângă alte 600 de milioane de euro acordate în vară.

În cadrul programelor de ajutor financiar existente, UE mai poate acorda 250 de milioane de euro, la începutul anului 2015, dacă vor fi îndeplinite condiţiile.

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a solicitat UE, în timpul unei vizite la Bruxelles din această săptămână, ajutor financiar de urgenţă. El a spus că Ucraina riscă să intre în incapacitate de plată dacă partenerii internaţionali nu vor veni cu noi fonduri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici