- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
S&P a revizuit perspectiva ratingurilor României de la negativă la stabilă
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit de la negativă la stabilă perspectiva ratingurilor pe termen lung ale României, în valută şi monedă locală, ca urmare a programului susţinut de reformă bugetară şi a probabilităţii ca Guvernul să continue respectarea acordului cu FMI.
S&P a revizuit perspectiva ratingurilor României de la negativă la stabilă
"Revizuirea perspectivei reflectă opinia noastră privind programul susţinut de reforme bugetare şi probabilitatea ca Guvernul să continue respectarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE), atenunând astfel presiunile financiare externe", a declarat Marko Mrsnik, analist S&P.
Ratingurile României au fost confirmate la "BB+" şi "B" pentru împrumuturi în valută, pe termen lung şi scurt, respectiv la "BBB-" şi "A-3" în monedă locală, se arată într-un comunicat al S&P.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Contracţia economică severă, de 7,1% în 2009, a fost cauzată, în principal, de declinul accentuat al cererii interne, rezultată din reducerea accesului la finanţare. Evoluţia economică negativă a fost exacerbată şi de scăderea cererii externe.
Economia României îşi va reveni, probabil, uşor în acest an, mai ales din cauza recuperării cererii pe pieţele externe, notează S&P.
Cererea internă va rămâne redusă, ca urmare a consumului şi investiţiilor scăzute, determinate de condiţiile dificile de creditare şi de planul Guvernului de consolidare a finanţelor statului.
În urma avansului deficitului bugetar al României în 2009, la 7,8% din PIB potrivit metodologiei S&P, Guvernul intenţionează să coboare balanţa negativă a bugetului de stat la 6,4% în 2010. În pofida unui grad de incertitudine legat de alegerile prezidenţiale din decembrie, Guvernul a implementat cu succes strategia de consolidare fiscală, situaţie reflectată în finalizarea a trei evaluări şi primirea tranşelor aferente în cadrul acordului cu FMI, notează analiştii agenţiei.
Parte a strategiei de consolidare fiscală, Executivul a anunţat că intenţionează să limiteze fondurile pentru salariile angajaţilor statului, să implementeze noi reforme ale sistemului de pensii şi să stabilească reguli bugetare, iar S&P se aşteaptă ca aceste măsuri să fie adoptate în 2010.
Dacă aceste decizii vor fi implementate în integralitate ar trebui să permită României să-şi atingă obiectivele fiscale pentru 2010 şi pentru anii următori.
Pe termen scurt ne aşteptăm la o continuare a deteriorării calităţii activelor în sectorul bancar, însă rata adecvării capitalului, de aproximativ 14% la finele lui decembrie, ar trebui să ofere o marjă de siguranţă în acest sens.
Datele ar putea, totuşi, masca probleme de solvabilitate ale unor instituţii financiare individuale, notează S&P.
"Perspectiva stabilă reflectă opinia noastră că autorităţile guvernamentale vor implementa, dacă va fi necesar, măsuri adecvate pentru a limita deteriorarea calităţii activelor din sectorul bancar", a spus Mrsnik.
Dacă Guvernul nu reuşeşte să respecte strategia de consolidare economică şi fiscală, până la încheierea acordului cu FMI în 2011, dar şi după această perioadă, sau dacă accesul sectorului privat la finanţare se înrăutăţeşte, exacerbând vulnerabilităţile sistemului bancar, ar putea să apară presiuni asupra ratingului României.
Totodată, dacă Guvernul menţine ritmul actualelor reforme structurale şi după finalizarea acordului cu Fondul, asigurând o politică fiscală prudentă şi un control ordonat al vulnerabilităţilor din sectorul financiar, ratingul României ar putea fi rvizuit în creştere.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.