S&P consideră că retrogradarea ratingului SUA nu este motivul pentru care au scăzut bursele

Standard & Poor's (S&P) consideră că decizia de a retrograda în premieră ratingul Statelor Unite de la AAA, la AA+, nu este motivul care a declanşat cele patru săptămâni de scădere puternică a burselor, avertizând că ţările dezvoltate trebuie să-şi rezolve problema datoriilor.

Urmărește
146 afișări
Imaginea articolului S&P consideră că retrogradarea ratingului SUA nu este motivul pentru care au scăzut bursele

S&P consideră că retrogradarea ratingului SUA nu este motivul pentru care au scăzut bursele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

S&P a redus pe 5 august ratingul SUA, în timp ce bursele erau deja în scădere din cauza crizei datoriilor de stat din Europa şi temerilor privind posibilitatea unei noi runde de recesiune în Statele Unite.

"Din punctul nostru de vedere, este o suprasimplificare să spui că s-a întâmplat din cauza retrogradării decise de S&P", a declarat şeful diviziei de ratinguri de ţară a S&P, David Beers, principalul oficial al companiei din spatele deciziei de a reduce ratingul SUA.

Beers se referă la criticile dure aduse S&P, potrivit cărora decizia agenţiei a cauzat căderea burselor.

Indicele MSCI al burselor din întreaga lume a căzut cu peste 17% de la maximul atins în luna mai, după ce investitorii şi-au pierdut încrederea în capacitatea politicienilor din ţările dezvoltate de a rezolva problema munţilor de datorii acumulate.

S&P a arătat anterior că şi-a bazat decizia pe instabilitatea politică de la Washington, care împiedică adoptarea unor măsuri semnificative de reducere a deficitului bugetar.

În Europa, investitorii sunt tot mai îngrijoraţi de faptul că liderii politici nu au reuşit să pună capăt sau să izoleze criza datoriilor de stat care a împins deja Grecia, Portugalia şi Irlanda către acorduri de finanţare externă şi ameninţă acum economii uriaşe, precum Spania şi Italia.

Japonia, cu o datorie publică de 200% din PIB-ul de 5.000 de miliarde de dolari, trebuie să aleagă cel de-al şaselea premier din ultimii cinci ani după ce primul ministru Naoto Kan şi-a confirmat vineri intenţia de a demisiona în urma criticilor dure aduse guvernului pentru reacţia la cutremurul devastator din luna martie.

"Aşteptăm să vedem dacă guvernele îşi vor băga minţile în cap şi vor aborda atât problemele pe termen scurt, cât şi pe cele pe termen lung", a declarat Beers la o întâlnire cu presa la Singapore, referindu-se la politicienii din ţările dezvoltate.

El a adăugat că instrumentele monetare şi fiscale care ar putea fi folosite pentru repornirea creşterii economice vor avea o eficacitate limitată dacă consumatorii din ţările bogate continuă să se concentreze pe reducerea datoriilor gospodăriei în loc să cheltuiască.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici