- Home
- Economic
- ISTANBUL, (28.02.2014, 20:02)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
S&P: Creditele de consum pun în pericol economia Turciei
Creşterea puternică a creditării de consum a devenit un risc serios pentru economia Turciei, potrivit Standard&Poor’s, care avertizează că încetinirea creşterii economice, tulburările politice şi reticenţa investitorilor străini provoacă înrăutăţirea mediului operaţional al băncilor din această ţară.
Urmărește
179 afișări
S&P: Creditele de consum pun în pericol economia Turciei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Evenimentele din Ucraina au pus în umbră criza politică şi economică din Turcia, dar problemele din această ţară nu s-au diminuat, relatează New York Times.
Lira s-a depreciat joi la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni, oponenţii politici ai premierului Recep Tayyip Erdogan continuând acuzaţiile de corupţie la adresa guvernului, cu mai puţin de o lună înainte de alegerile locale.
În perioada în care capitalul străin intra liber în Turcia şi alte ţări emergente, banii au fost folosiţi pentru bunuri de consum şi proprietăţi imobiliare şi nu pentru dezvoltarea unor afaceri care ar fi susţinut o dezvoltare durabilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PISA: Doar unul din cinci elevi se descurcă la matematică. Profesor: „Ar trebui îmbunătățite formarea inițială și continuă a profesorilor”
-
Germania interzice livrările de gaz rusesc pentru a diminua impactul Moscovei
-
Wizz Air, rută nouă spre Chişinău şi mai multe zboruri din România
-
Cu o pizza pe masă, Nicuşor Dan le arată bucureştenilor unde se duc banii oraşului
Marea problemă cu care se confruntă Turcia este haosul politic şi financiar care ar putea fi provocat de datoriile de consum uriaşe, în condiţiile devalorizării lirei şi retragerii investitorilor străini, care lasă ţara să se descurce cu mijloace proprii.
Mare parte din creşterea economică rapidă înregistrată de Turcia în ultimul deceniu a provenit din cheltuielile de consum finanţate prin credite.
În 2012, creditele de consum prin carduri au crescut cu 31%, la nivel naţional, iar în 2013 au urcat cu 22%.
Datoriile pentru consum din Turcia au crescut de la practic zero, în urmă cu zece ani, la 55% din veniturile disponibile ale gospodăriilor, potrivit institutului britanic de cercetări Oxford Economics.
Înainte ca guvernul să intervină recent pentru stoparea fenomenului, magazinele se ofereau să vândă absolut orice în rate, chiar şi o pereche de blugi, notează New York Times.
Această situaţie contribuie la tensiunile din economia turcă, în care datoriile sectorului privat, exceptând băncile, totalizează peste 60% din PIB, unul dintre cele mai ridicate niveluri în rândul ţărilor dezvoltate, potrivit Oxford Economics
Un pericol suplimentar este faptul că investitorii străini sunt tot mai puţin dispuşi să finanţaze aceste datorii, preferând plasamentele în Statele Unite şi Europa, unde obţin randamente mai bune ale investiţiilor.
Pericolul este văzut în nivelul deficitului de cont curent, care arată diferenţa dintre importuri şi exporturi. Deficitul, de 7,4% din PIB în 2013, arată mărimea cheltuielilor turcilor în raport cu veniturile şi este sustenabil în măsura în care investitorii străini sunt dispuşi să îi crediteze.
Dacă finanţarea va fi retrasă, iar cheltuielile de consum se vor opri brusc, atunci va avea loc o scădere puternică a standardului de viaţă.
Ca răspus la acest risc, banca centrală din Turcia a majorat puternic dobânzile de politică monetară, măsură care a contribuit la stabilizarea lirei, dar care a scumpit costul împrumuturilor, cu impact asupra creşterii economice.
Unii analişti consideră că datoriile de consum din Turcia, de circa 131 de miliarde de dolari, nu sunt atât de mari încât să pună în pericol băncile aşa cum s-a întâmplat cu creditele ipotecare din SUA şi alte ţări. Analiştii au explicat că băncile din Turcia sunt bine capitalizate, iar numărul împrumuturilor neperformante, de sub 5% din total, este considerat redus.
S&P a avertizat însă că datele oficiale ar putea subevalua amploarea creditelor problemă, întrucât băncile ar putea permite datornicilor să contracteze noi credite pentru rambursarea celor vechi, în loc să le clasifice ca arierate.
Citește pe alephnews.ro: China testează noi roboți cu întrebuințare duală: civilă și militară. Ce rol are România în competiția armelor robotizate
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Silviu Prigoană a fost înmormântat în mare secret! Familia a făcut anunțul oficial. Cum arată mormântul
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe