- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
S&P: "De la aderarea la UE, România a turnat gaz peste focul fiscal"
Nivelul ridicat al cheltuielilor publice, oprirea reformelor structurale şi posibilitatea organizării de alegeri anticipate reprezintă riscuri pentru România, care, după aderarea la UE, "a turnat gaz peste focul fiscal", potrivit unei analize a agenţiei de evaluare financiară Standard&Poor's.
"Prin adoptarea unui regim de schimb flotant, România şi-a asigurat o anumită flexibilitate fiscală. Există totuşi pericolul supraaprecierii situaţiei. De la aderarea la UE, România a turnat gaz peste focul fiscal. Creşteri importante ale salariilor şi pensiilor vor începe din 2007-2008. Ca urmare, datoria sectorului public, ca procent în PIB, deşi moderată, va reîncepe să crească, după ce a ajuns la un nivel minim în 2006. Reformele structurale au fost oprite, ca urmare a agitaţiei din mediul politic", se arată într-un studiu al S&P care include România, Bulgaria şi Croaţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Analiştii reamintesc şi posibilitatea organizării de alegeri anticipate, ceea ce ar conduce la creşterea cheltuielilor.
În analiza publicată marţi, S&P ia în calcul mai mulţi indicatori macroeconomici.
Astfel, în ceea ce priveşte deficitul de cont curent, deşi ponderea indicatorului în PIB este mai redusă în România decât în cazul Bulgariei, analiştii atrag atenţia că România nu este la fel de bine poziţionată pentru a-şi rezolva situaţia prin exporturi.
Dintre ţările analizate, Croaţia are cel mai redus deficit de cont curent, dar şi potenţialul de creştere economică este mai mic, de 4-4,5%, faţă de circa 6% pentru România şi Bulgaria.
"Având în vedere inflaţia şi deficitul de cont curent, economia Bulgariei pare cea mai supraîncălzită din regiune. Dar la o examinare mai atentă, România pare să fie cea mai vulnerabilă la riscurile potenţiale globale", se arată în analiza S&P.
De asemenea, analiştii sunt de părere că în 2007 şi 2008 România va avea cel mai redus grad de acoperire a deficitului de cont curent prin investiţii, dintre cele trei state incluse în studiu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO