S&P: Economia României va creşte cu 0,8% în acest an şi cu 2,5% în 2011
Economia României va urca în acest an cu 0,8%, în principal datorită extinderii cererii externe, şi cu 2,5% în 2011, potrivit estimărilor analiştilor agenţiei Standard&Poor's (S&P), care consideră că modelul de creştere economică se va schimba pentru a se mai baza mai puţin pe creditare.
S&P: Economia României va creşte cu 0,8% în acest an şi cu 2,5% în 2011 (Imagine: Mediafax Foto)
"Ratingurile acordate României echilibrează opinia noastră privind un potenţial de creştere economică semnificativ, un nivel al datoriei guvernamentale moderat şi reducerea substanţială a deficitului de cont curent cu dificultăţile pe care considerăm că Guvernul la înfruntă pentru restructurarea modelului de creştere economică şi soluţionarea vulnerabilităţilor structurale din sectorul finanţelor publice, precum şi cu dezechilibrele externe încă ridicate şi dependenţa de finanţarea datoriei", se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară transmis MEDIAFAX.
Analiştii S&P notează că economia României a trecut printr-o recesiune economică severă, care a fost declanşată în 2009 în principal de contracţia cererii locale cauzată de reducerea creditării, în timp ce diminuarea cererii externe a exacerbat situaţia.
"Previzionăm o uşoară revenire a economiei în 2010, în principal datorită revenirii anticipate a cererii externe. În ceea ce priveşte cererea internă anticipăm că indicatorul va rămâne la un nivel scăzut, din cauza consumului şi investiţiilor reduse, în contextul înăspririi condiţiilor de creditare şi consolidării fiscale planificate de Guvern", se mai spune în raport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Grindeanu, atac la Bolojan: La Bihor din 200 de persoane date afară 195 au câştigat în instanţă / Dacă faci doar pentru presă, ai reversul în câteva luni
-
Bujduveanu (PNL) şi Vigheciu (PSD) sunt noii viceprimari ai Capitalei
-
ZF: Un tronson de autostradă construit de un gigant din Austria trebuie demolat în totalitate în Ungaria. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţie
Totodată, analiştii estimează că cererea internă, în special consumul, se va menţine la un nivel scăzut din cauza creşterii ratei şomajului de la 4,4% în 2008 la circa 8% în 2009 şi anticipaţiilor privind continuarea acestui trend pe termen scurt.
Agenţia anticipează că rata medie a şomajului va avansa de la 8,1% anul trecut la 9,7% în 2010, dar că se va reduce uşor în 2011, la 9,5%.
S&P se aşteaptă ca exporturile României să-şi reia creşterea în acest an datorită îmbunătăţirii situaţiei economice din UE şi alte state şi a competitivităţii ţării în urma deprecierii leului, precum şi efectului de bază redus.
Totuşi, analiştii subliniază că gradul de deschidere al economiei este relativ redus în comparaţie cu alte state din regiune, în condiţiile în care exporturile reprezintă doar circa o treime din PIB, iar peste două trimi dintre acestea sunt destinate spaţiului comunitar.
S&P notează că modelul de creştere economică din mai multe state din regiune, inclusiv România, este probabil să se schimbe comparativ cu anii dinainte de izbucnirea creşterii economice către unul bazat mai puţin pe dezvoltarea creditării.
"Având în vedere înăsprirea condiţiilor de creditare, care credem că va continua pe termen scurt, anticipăm că România şi alte state din regiune nu vor înregistra creşteri economice similare celor dinainte de criză până în ultimii ani ai orizontului de termen mediu", potrivit analiştilor agenţiei de rating.
Analiştii consideră că nivelul redus al creditării din acest an, cauzat de menţinerea condiţiilor economice dificile, va avea o influenţă negativă asupra revenirii economice, având în vedere că în trecut creşterea alertă a PIB-ului a fost susţinută de majorarea rapidă a împrumuturilor.
"Credem că această situaţie va contribui la restructurarea modelului de creştere economică a României într-o altă direcţie decât dependenţa de consum", se mai spune în raport.
Estimarea agenţiei de evaluare financiară privind creşterea PIB în acest an este identică cu noua prognoză a FMI.
Standard & Poor's a revizuit, la începutul lunii martie, de la negativă la stabilă perspectiva ratingurilor pe termen lung ale României, în valută şi monedă locală, ca urmare a programului susţinut de reformă bugetară şi a probabilităţii ca Guvernul să continue respectarea acordului cu FMI.
Ratingurile României au fost confirmate la "BB+" şi "B" pentru împrumuturi în valută, pe termen lung şi scurt, respectiv la "BBB-" şi "A-3" în monedă locală.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO