S&P este "retrogradată" de investitorii care cumpără obligaţiuni americane

Investitorii "retrogradează" Standard&Poor’s, cumpărând obligaţiuni americane deşi agenţia a revizuit în scădere ratingul Statelor Unite, transmite Bloomberg.

Urmărește
234 afișări
Imaginea articolului S&P este "retrogradată" de investitorii care cumpără obligaţiuni americane

S&P este "retrogradată" de investitorii care cumpără obligaţiuni americane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De când S&P a revizuit în scădere cu o treaptă ratingul SUA, de la nivelul "AAA" la "AA+", în urmă cu 11 zile, randamentul titlurilor de Trezorerie pe termen de zece ani, considerate de referinţă, a scăzut până la un minim de 2,03%, de la un maxim al anului de 3,77%, iar obligaţiunile americane se îndreaptă, în august, spre cea mai mare creştere lunară de după decembrie 2008.

Dobânzile obligaţiunilor americane sunt mai mici în prezent decât în cazul majorităţii statelor cu ratinguri maxime "AAA" din partea S&P, iar Trezoreria şi-a finanţat recent datoriile la cel mai redus cost din istorie.

Decizia S&P, cea mai mare agenţie de rating din lume, a avut ca rezultat o creştere a preţurilor obligaţiunilor americane, piaţa americană de profil realizând performanţe peste indicii mondiali ai obligaţiunilor.

Moody's Investors Service şi Fitch Ratings, celelalte două mari agenţii de evaluare financiară, au confirmat ratingurile "AAA" ale SUA.

"Piaţa a revizuit în creştere titlurile Trezoreriei americane. Aceste titluri continuă să reprezinte refugiul investitorilor, cel puţin temporar, iată ce am văzut în ultima săptămână", a declarat Andrew Johnson, director de departament la firma Neuberger Berman Fixed Income din Chicago, care administrează fonduri de 85 miliarde de dolari.

La anunţarea retrogradării, S&P a afirmat că guvernul SUA devine "mai puţin stabil, eficient şi predictibil", chiar dacă a recunoscut că a supraestimat cu 2.000 de miliarde de dolari datoriile americane.

Agenţia a insistat să retrogradeze ratingul SUA în pofida acestei erori, la opt luni după ce a îmbunătăţit calificativul Chinei datorită stabilităţii guvernului comunist, iar acest fapt a pus sub semnul întrebării credibilitatea agenţiei.

"Este destul de bizar că au ajuns analişti politici. Nu am privit niciodată agenţiile de rating drept o sursă de expertiză, cunoştinţe sau înţelepciune în privinţa sistemului politic", a declarat Thomas Mann, cercetător la Brookings Institution din Washington.

Warren Buffet, preşedintele miliardar al companiei de investiţii Berkshire Hathaway, a declarat în legătură cu decizia S&P că ratingul SUA ar fi trebuit îmbunătăţit la nivelul de "patru A".

Retrogradarea a adus ratingul SUA, a căror monedă reprezintă 60% din rezervele valutare mondiale, sub nivelul calificativelor altor 15 ţări şi la acelaşi nivel cu cel al Belgiei, care are guvern interimar din iunie 2010.

Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) analizează corectitudinea metodei de analiză aplicată de Standard&Poor's care a dus la retrogradarea ratingului Statelor Unite, precum şi respectarea confidenţialităţii de către agenţie.

Decisia S&P a contribuit la scăderea capitalizării burselor mondiale cu circa 6.100 miliarde de dolari, în intervalul 26 iulie-12 august, dar preţurile obligaţiunilor au crescut, iar randamentele au scăzut.

Astfel, randamentul titlurilor de trezorerie SUA pe zece ani a închis pe 10 august la nivelul de 2,11%, cu un punct procentual sub cel de 3,1% al obligaţiunilor franceze şi cu două puncte sub cel de 4,1% al obligaţiunilor belgiene.

Cumpărătorii au stat la coadă pentru emisiunile de săptămâna trecută ale Trezoreriei SUA, care a obţinut un nivel minim record al randametelor, de 2,13%, pentru obligaţiuni în valoare de 72 miliarde de dolari, pe termen de 10 şi 30 de ani. Rezultatul va fi o economie de 647 de milioane de dolari din dobânzi, până la maturitatea datoriilor, potrivit datelor Bloomberg.

"Piaţa ne spune că decizia S&P este incorectă. Obligaţiunile Trezoreriei sunt văzute în continuare drept cele mai sigure titluri", a declarat Edward Marrinan, şeful departamentului pentru strategia creditelor la RBS Securities în Stamford, Connecticut.

Decizia de retrogradare a SUA a fost luată de o echipă de analişti din care au făcut parte Nikola Swann din Toronto, David Beers din Londra şi John Chambers din New York.

Analiza are la bază cinci criterii, care includ riscurile politice şi datoriile.

Swann, principalul autor al raportului, a afirmat că Statele Unite şi-au pierdut ratingul pentru că liderii politici nu au reuşit să demonstreze seriozitate în privinţa reducerii datoriei naţionale.

Swann a lucrat ca economist în Departamentul de Finanţe al Canadei, înainte de a veni la S&P în 2002.

Beers, director general pentru ratinguri suverane, a lucrat la Salomon Brothers până în 1990, când s-a alăturat agenţiei de rating.

Chambers a studiat literatura la Grinnell College, în Iowa, şi la Columbia University din New York.

Fitch a menţinut marţi ratingul "AAA" al SUA, cu perspectivă stabilă.

Moody's a confirmat ratingul "Aaa" al Statelor Unite într-un raport publicat pe 8 august, apreciind acordul privind majorarea plafonului datoriilor drept "un pas pozitiv".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici