S&P: Leul va rămâne probabil stabil, în pofida persistenţei mediului economic dificil
Leul va rămâne probabil stabil, în pofida persistenţei mediului economic dificil, datorită nevoilor de finanţare ale Guvernului mai reduse decât se anticipa şi continuării majorării rezervelor BNR, combinate cu o inversare pozitivă a fluxurilor de capital, potrivit analiştilor Standard&Poor's (S&P).
S&P: Leul va rămâne probabil stabil, în pofida persistenţei mediului economic dificil (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)
"Datorită unei reveniri treptate a încrederii, presiunile asupra leului s-au temperat, ducând la o uşoară apreciere recentă, în special ca urmare a încheierii în ultimul trimestru din 2009 a unei perioade de incertitudine politică. Credem că leul este probabil să rămână stabil, în pofida persistenţei mediului economic dificil", se arată într-un raport al S&P transmis MEDIAFAX.
Analiştii agenţiei notează că o eventuală apreciere a leului va ajuta la o reducere şi mai mare a inflaţiei, dar ar elimina beneficiile deprecierii din trecut.
Inflaţia a avut un trend descrescător în timpul recesiunii economice, deşi rata anuală de 4,7% înregistrată anul trecut s-a situat peste ţinta de 4,5% stabilită de BNR. Banca centrală a fixat pentru acest an şi pentru 2011 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
"Având în vedere evoluţia activităţii economice, credem că rata inflaţiei va continua să continue scăderea, ajutată de efectul de bază, ceea ce ar putea duce la convergenţa cu intervalul ţintit de banca centrală", potrivit analiştilor S&P.
În ceea ce priveşte sectorul financiar, analiştii au reiterat că se aşteaptă, pe termen scurt, la o continuare a deteriorării calităţii activelor în sectorul bancar, menţionând că rata adecvării capitalului, de aproximativ 14% la finele lunii decembrie 2009, ar trebui să ofere o marjă de siguranţă în acest sens.
Datele ar putea, totuşi, masca probleme de solvabilitate ale unor instituţii financiare individuale, notează S&P.
"Ca şi în alte state din regiune, sectorul bancar din România este deţinut preponderent de instituţii străine. Riscurile asociate nivelului ridicat al creditării sectorului privat sunt parţial reduse de angajamentul instituţiilor financiare faţă de entităţile controlate pe plan local, având în vedere potenţialul de profitabilitate pe care sucursalele îl au pe termen lung", potrivit raportului agenţiei de evaluare financiară internaţională.
S&P, Moody's şi Fitch sunt principalele trei agenţii internaţionale de rating.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
astăzi, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria