- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
S&P: Perspectiva ratingului de credit al României s-ar putea îmbunătăţi odată cu aprobarea bugetului
Perspectiva ratingului de credit al României s-ar putea îmbunătăţi odată cu apobarea în Parlament a bugetului pe 2010, care va debloca pachetul de finanţare externă de 20 de miliarde de euro, potrivit agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P).
S&P: Perspectiva ratingului de credit al României s-ar putea îmbunătăţi odată cu aprobarea bugetului (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)
"Ratingurile României s-ar putea stabiliza la nivelul actual. Perspectiva (în prezent negativă - n.r.) se va îmbunătăţi dacă finanţele publice vor fi orientate către consolidare, dacă accesul sectorului privat la finanţare externă se îmbunătăţeşte şi dacă presiunile din sectorul bancar dispar", a declarat analistul S&P Marko Mrsnik într-un interviu telefonic acordat Bloomberg.
Parlamentul dezbate în aceste zile bugetul propus de Guvern, cu un deficit bugetar prognozat la 5,9% din Produsul Intern Brut proiectat, pragul maxim admis conform condiţiilor din acordul cu FMI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Acordul stand-by a fost îngheţat în octombrie 2009, după căderea guvernului în urma adoptării unei moţiuni de cenzură în Parlament.
S&P atribuie României ratingul "BB+", cu perspectivă negativă, cel mai ridicat calificativ din categoria speculativă "junk", în care sunt încadraţi emitenţii nerecomandaţi investitorilor. Agenţia Fitch acordă un rating similar, iar Moody's este singura dintre cele trei mari agenţii de rating care nu a retrogradat România în categoria "junk", atribuind statului ratingul "Baa3" investment-grade.
România are în derulare un program de finanţare externă de 20 de miliarde de euro, coordonat de FMI, la care participă Comisia Europeană, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii. Acordul stand-by pe doi ani cu FMI
FMI a virat României, anul trecut, echivalentul a circa 6,85 miliarde euro, reprezentând primele două tranşe din finanţarea prevăzută în acordul stand-by aprobat în luna mai 2009, de aproape 13 miliarde euro.
Tranşa a treia, de 1,5 miliarde euro, era programată pentru luna decembrie a anului trecut, dar evaluarea de care este condiţionată deblocarea fondurilor a fost amânată, în lipsa unui guvern.
Cea de-a patra tranşă, de 820 milioane euro, este planificată pentru martie 2010, dar ar putea fi devansată.
FMI a anunţat că nu va finaliza evaluarea şi nu va vira următoarele tranşe din împrumut fără un buget pe 2010, iar Guvernul speră ca Parlamentul să aprobe legea până vineri, 15 ianuarie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO