- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
S&P: Problemele politice din România nu vor afecta ratingul ţării şi nu vor inversa reformele
Problemele politice din România nu vor afecta ratingul ţării şi nu vor inversa reformele făcute de Guvern în cadrul acordului de împrumut încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat analistul Standard & Poor’s (S&P), Marko Mrsnik, într-un interviu acordat Bloomberg.
S&P: Problemele politice din România nu vor afecta ratingul ţării şi nu vor inversa reformele (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
"Nu ne aşteptăm ca divergenţele politice să împiedice respectarea de către România a obiectivelor privind bugetul şi reformele structurale. Perspectiva actuală a ratingului de ţară este stabilă, ceea ce înseamnă că riscurile sunt adecvate actualului calificativ", a spus Mrsnik.
Ratingul "BB+" al României, cel mai ridicat din categoria "junk" (speculativ), ar putea fi "eventual" revizuit în creştere, dacă guvernul continuă reformele şi după încheierea actualului acord cu FMI, care expiră în mai 2011. România este evaluată de S&P cu acelaşi calificativ ca Grecia sau Azerbaidjan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
"Dacă România înregistrează un parcurs susţinut cu rezultate bune în domeniul fiscal, inclusiv îmbunătăţirea cadrului fiscal şi asigurarea unui control ordonat al vulnerabilităţilor în sectorul financiar, am putea eventual majora ratingul. Îmbunătăţirile structurale în economie sunt esenţiale pentru revizuirea pozitivă a perspectivei, chiar mai mult decât recuperareea ciclică a creşterii", a afirmat analistul S&P.
Economia României s-a contractat cu 7,1% anul trecut, iar FMI anticipează pentru anul în curs un declin de 1,9%, înainte de reluarea creşterii în anul următor, cu un avans de 2%.
"Ne aşteptăm ca reluarea creşterii să fie graduală şi mai echilibrată decât înainte de criză, când a fost susţinută mai ales de credite. În consecinţă, în timp ce România îşi păstrează potenţialul pentru creşteri ridicate, ne aşteptăm ca acestea să fie inferioare pe termen mediu comparativ cu perioada de dinaintea crizei, când ajungeau la 7-8%", a adăugat el.
România are în derulare un acord de împrumut în valoare de 20 de miliarde de euro cu FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, iar guvernul a fost criticat dur de către sindicate şi opoziţie, notează Bloomberg, ca urmare a implementării de măsuri de austeritate în cadrul acestui acord.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO