- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
S&P: România, printre statele emergente cele mai vulnerabile la o intensificare a crizei creditelor
România se află pe locul trei, după Islanda şi Liban, într-un clasament realizat de agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's al pieţelor emergente cele mai vulnerabile la o înăsprire a crizei creditelor la nivel global.
S&P: România, printre statele emergente cele mai vulnerabile la o intensificare a crizei creditelor (Imagine: Mediafax Foto)
Statele din Europa de Est reprezintă pieţele emergente cele mai vulnerabile în cazul înrăutăţirii crizei, potrivit unui raport al S&P, intitulat "De ce criza creditelor globale ar putea afecta mai mult statele suverane de pe pieţele emergente decât alte state".
"Credem că statele suverane din Europa de Est sunt cele mai expuse, în timp ce ţările din Asia şi America Latină, cu excedente comerciale şi importante rezerve valutare, sunt în general mai bine protejate împotriva lipsei de lichidităţi care ar putea apărea dacă economia globală înregistrează un declin mai accentuat", a declarat analistul Standard & Poor's Moritz Kraemer.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Totuşi, gradul de vulnerabilitate al fiecărui stat este determinat de dependenţa sa faţă de intrările de capital străin pentru finanţarea deficitului de cont curent şi evitarea crizelor din acest punct de vedere, se arată în raport.
Această tendinţă este subliniată de Indicele S&P al vulnerabilităţii din punct de vedere al lichidităţii, calculat pentru 40 de state.
Astfel, aproape toate statele cu o vulnerabilitate crescută se află în Europa, cu excepţia Libanului şi a Africii de Sud.
Islanda se află pe primul loc în clasament, cu cea mai crescută vulnerabilitate, fiind urmată de Liban, România, Letonia şi Turcia.
Ungaria şi Bulgaria se află pe locul şapte şi respectiv opt în acest clasament.
Cel mai puţin vulnerabil stat emergent este Chile, ca urmare a evoluţiei favorabile a contului curent, urmat de China, Venezuela, Trinidad, Tobago şi Nigeria.
Rusia este singurul stat emergent din Europa care face parte din grupul ţărilor mai puţin vulnerabile la o intensificare a crizei globale a creditelor.
Cum era de aşteptat, revizuirile în scădere ale ratingului de ţară şi perspectivele negative au vizat mai ales statele cele mai vulnerabile, în timp ce ţările mai puţin afectate au avut parte de ratinguri pozitive, se menţionează în raportul S&P.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO