- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Salariile au crescut în iunie
Câştigul salarial mediu net a crescut în iunie cu 1,7% (23 lei) faţă de mai, la 1.379 lei, şi cu 8,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cele mai mari valori înregistrându-se în activităţile de intermedieri financiare, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit INS.
Salariile au crescut în iunie (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)
În iunie, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.887 lei, cu 1,7% mai mare faţă de luna precedentă.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu net a fost în uşoară creştere în iunie, comparativ cu mai, ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime de vacanţă), sume din profitul net, a negocierilor salariale şi realizărilor de producţii mai mari.
Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii, au fost înregistrate în activităţile de intermedieri financiare, respectiv 20,9%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Majorări ale salariului între 7% şi 10% au fost raportate în telecomunicaţii, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea băuturilor şi alte activităţi industriale.
Concomitent, câştigul salarial a avansat între 3% şi 6% în sectoare precum fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, extracţia minereurilor metalifere, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, alte activităţi extractive, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, industria metalurgică, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte şi transporturi aeriene.
Pe de altă parte, reduceri ale salariului mediu net de 12,1% au fost înregistrate în activităţi de servicii anexe extracţiei.
În ceea ce priveşte fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, fabricarea produselor din tutun, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, transporturi pe apă, silvicultură şi exploatare forestieră, pescuit şi acvacultură, câştigul în aceste domenii s-a diminuat cu valori cuprinse între 2% şi 4%.
Indicele câştigului salarial real pentru luna iunie 2009 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 101,5%.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 125,2%, cu 1,9 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în mai 2009.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO