Salariile managerilor firmelor private, de 11 ori mai mari decât câştigul mediu din România

Salariile angajaţilor cu poziţii de top management la companiile private sunt de 11,4 ori mai mari decât salariul mediu net din România, stabilit de Institutul Naţional de Statistică, ajungând la circa 11.700 de lei (peste 3.500 de euro), reiese din studiul PayWell-Salary and Benefits 2007, realizat de compania de consultanţă şi audit PricewaterhouseCoopers (PwC).

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Salariile managerilor firmelor private, de 11 ori mai mari decât câştigul mediu din România

Salariile managerilor firmelor private, de 11 ori mai mari decât câştigul mediu din România

Studiul PwC are la bază date din perioada aprilie 2006-aprilie 2007, iar salariul mediu net raportat de INS pentru luna aprilie 2007 a fost de 1.027 lei.

Raportarea salarială pentru angajaţii din top management faţă de salariul mediu net a înregistrat o scădere, de la 12,6 ori în perioada aprilie 2005-aprilie 2006 la 11,4 ori în acest an.

"Se constată o stabilizare a pieţei având în vedere că în perioada 1997-2000 salariile angajaţilor de top management erau de 20 de ori mai mari decât salariul mediu net", a declarat, joi, la conferinţa de prezentare a studiului, Ruxandra Stoian, directorul departamentului de servicii consultanţă, resurse umane din PwC.

În raport se menţionează că salariile specialiştilor din companiile private sunt de 3,1 ori mai mari decât câştigul mediu net (faţă de trei ori în perioada 2005-2006), în timp ce debutanţii cu studii superioare primesc remuneraţii de 1,64 ori superioare salariului mediu net (faţă de 1,5 ori în perioada 2005-2006).

Astfel, salariile specialiştilor ajung la peste 3.100 lei (circa 1.000 euro), iar ale debutanţilor la peste 1.600 lei.

Potrivit PwC, salariul mediu net în aprilie 2006 - aprilie 2007 a crescut cu 22% faţă de aprilie 2005- aprilie 2006, cel mai mare avans fiind înregistrat de programatori, respectiv 29%.

"Având în vedere evoluţia salariului mediu net, şi creşterile mici înregistrate faţă de anii anteriori raportat la salariul mediu net stabilit de INS, putem spune că salariile specialiştilor au crescut mai repede decât cele ale managerilor. De asemenea, tendinţa de creştere a salariilor debutanţilor va duce pe viitor la majorarea celorlalte pachete salariale", a afirmat Stoian.

Cea mai mare rată de creştere salarială pentru poziţiile de management a fost înregistrată de managerii de proiect IT, respectiv 20%. Pentru această poziţie, anul trecut a fost consemantă o creştere de 4%.

Avansuri semnificative au fost consemnate, în zona de management, şi de directorii de producţie, de 18%, directorii financiari, de vânzări şi resurse umane, cu 14%, directorii IT - 13% - şi directorii de marketing - 12%.

În categoria specialiştilor, cel mai mult au crescut salariile programatorilor, cu 29%, şi ale generaliştilor în resurse umane, cu 19%. De asemenea, specialiştii în logistică au câştigat mai mult cu 15%, iar contabilii cu 14%.

Creşterea salarială a fost aproximativ egală în toate regiunile geografice ale ţării, cele mai mari avansuri fiind înregistrate în Bucureşti şi regiunea Banat-Transilvania.

"Se constată o creştere omogenă în toate regiunile, de circa 18%-20%, zonele Muntenia şi Modova recuperând din diferenţele înregistrate în anii trecuţi. Cu toate acestea, salariile din Bucureşti rămân cele mai mari din ţară, depăşind cu 25-30% media de restul României", a precizat Stoian.

Potrivit PwC, creşterea salarială din România a fost cea mai importantă din regiune, salariile apropiindu-se de nivelurile din statele Europei Centrale şi de Est.

Astfel, salariul mediu net lunar stabilit de PwC din România reprezintă 71% din nivelul înregistrat în Cehia, 94% din cel din Slovacia şi 87% din cel din Ungaria.

Salariul mediu net stabilit de INS reprezintă procente mai reduse faţă de nivelurile din statele amintite, ajungând la 66% din salariul mediu net din Cehia, la 87% din Slovacia şi 77% din Ungaria.

PwC a realizat şi o structură a pachetului salarial, care arată că în acest an ponderea salariului fix s-a redus la 69%, faţă de 71% în 2006, în favoarea bonusurilor variabile, care reprezintă 17% din pachetul salarial, şi a beneficiilor, care contribuie cu 10%.

Anul trecut, bonusurile variabile reprezentau 15% din salariu, iar beneficiile 9%.

Cele mai multe beneficii sunt acordate sub forma cadourilor pentru ocazii speciale (79%), a tichetelor de masă (72%), a activităţilor sociale (70%) şi a răcoritoarelor (63%).

"În 2007 a continuat tendinţa din ultimii ani de creştere a ponderii beneficiilor în pachetul salarial, odată cu reducerea salariului fix. Tot mai multe companii optează pentru remunerarea pe baza performanţei. Pentru anul viitor probabil că vom vedea o continuare a creşterii ponderii beneficiilor, odată cu apariţia de noi tipuri de bonificaţie, precum tichete de creşă sau pensii private", a mai spus reprezentantul PwC.

Studiul a fost realizat prin intervievarea a 187 de companii private, cu capital majoritar sau integral străin din 11 sectoare de activitate (farmaceutic, industrial, ITC, bunuri de larg consum, retail, băncii, auto, distribuţie, agro-chimic, outsourcing şi asigurări), care totalizează pentru 150.000 de angajaţi.

Majoritatea companiilor participante la studiu au cifră de afaceri de peste zece milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici