- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.10.2012, 10:24)
- Raluca Ghinea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Salariul mediu a scăzut în august cu 1,4%. Care sunt domeniile cu cele mai mari scăderi
Câştigul salarial mediu a scăzut în august cu 1,4% (22 lei) faţă de luna anterioară, la 1.534 lei net, cele mai mari valori fiind înregistrate în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv servicii informatice (3.753 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (857 lei).
Urmărește
672 afișări
Salariul mediu a scăzut în august cu 1,4%. Care sunt domeniile cu cele mai mari scăderi (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)
"În luna august, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă, când s-au acordat prime ocazionale, inclusiv de vacanţă, sume din profitul net şi din alte fonduri, inclusiv tichete de masă, drepturi în natură ori realizări de producţii şi încasări mai mari. De asemenea, câştigul salarial mediu net a scăzut ca urmare a nerealizărilor de producţie, încasărilor mai mici (funcţie de contracte), dificultăţilor financiare şi lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unităţi economice, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu net au fost înregistrate în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (9,6%), în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv asigurări şi fonduri de pensii), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (7,5%-9%).
Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna august de premii, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou) ori ca urmare a realizărilor de producţie şi încasărilor mai mari (funcţie de contracte).
Cele mai importante creşteri s-au consemnat în extracţia cărbunelui superior şi inferior (18,7%), extracţia minereurilor metalifere (10,8%), în fabricarea produselor din tutun, activităţi de servicii anexe extracţiei, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), activităţi de editare (3%-4%).
În învăţământ indicatorul a scăzut cu 3,1%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice şi a încheierii contractelor pe perioadă determinată, consecinţă a începerii vacanţei şcolare.
În administraţia publică salariile s-au redus cu 0,6%, în timp ce în sănătate şi asistenţă socială au avansat uşor, cu 0,1%.
Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,4%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 101,5%.
INS notează că indicele câştigului salarial real pentru luna august 2012 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,1%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 119,8%, cu 2,4 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2012.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe