- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Salariul mediu a scăzut în august cu 2,4% faţă de iulie
Salariul mediu net a scăzut în august, comparativ cu iulie, cu 2,4%, sau 31 de lei, la 1.277 de lei, din cauza acordării unor prime cu o valoare totală mai redusă şi a nerealizărilor de producţie, iar faţă de august 2007 salariile au crescut cu 24%, potrivit datelor INS.
Salariul mediu a scăzut în august cu 2,4% faţă de iulie (Imagine: Mediafax Foto)
"În luna august 2008 în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net, determinate, în principal de acordarea de prime (inclusiv a primelor de vacanţă) mai mici faţă de luna precedentă şi de nerealizările de producţie", informează Institutul Naţional de Statistică (INS).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Astfel, scăderea salariilor a fost de 16,3% în industria mijloacelor de transport rutier, între 9% şi 11% în activităţile de fabricare a produselor din tutun, activităţi de poştă si curier, administraţie publică şi edituri, poligrafie şi reproducerea înregistrărilor pe suporţi, între 6% şi 7% în activităţile de tăbăcire şi finisare a pieilor, industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari, industria de maşini şi aparate electrice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă.
În alte domenii au fost acordate însă prime mai mari faţă de luna anterioară, iar producţia a fost îmbunătăţită, factori care au generat majorări salariale cuprinse între 4% şi 6% în industria minieră şi industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii, respectiv între 1% şi 3% în activităţile de extracţie a hidrocarburilor şi servicii anexe, activităţi anexe şi auxiliare de transport şi industria metalurgică.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de transporturi aeriene (3.188 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (731 lei).
INS menţionează că în cursul unui an se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie).
Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO