- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.03.2014, 10:28)
- Ana Maria Petcana
Salariul mediu a scăzut în ianuarie cu 135 lei faţă de luna anterioară. Care sunt domeniile cu cele mai mari scăderi
Câştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 7,7% (135 lei) faţă de luna anterioară, la 1.625 lei, ca urmare a primelor acordate în decembrie, dar şi încasărilor mici sau angajărilor pe bani mai puţini, cele mai mari reduceri înregistrându-se în industria calculatoarelor, farma şi imobiliare.
Urmărește
1145 afișări
Salariul mediu a scăzut în ianuarie cu 135 lei faţă de luna anterioară. Care sunt domeniile cu cele mai mari scăderi (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Comparativ cu ianuarie 2013, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5%.
"În luna ianuarie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2013 a primelor ocazionale (inclusiv pentru sărbători, sfârşitul de an şi pentru performanţe), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou şi tichete de masă). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) sau a angajarilor de personal cu câştiguri salariale mici", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, între 21% şi 25%, s-au înregistrat în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tranzacţii imobiliare, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie. De asemenea, reduceri între 15% şi 20% au avut loc în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), industria metalurgică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Scăderi cuprinse între 12% şi 14,5% au fost raportate şi în extracţia cărbunelui superior şi inferior, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea produselor din tutun, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, construcţii, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, alte activităţi extractive, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură).
Uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul economic în hoteluri şi restaurante (3,4%), activităţi de poştă şi de curier (0,7%), alte activităţi de servicii (0,4%) şi au fost cauzate în principal de aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată .
În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, de 1,2% în sănătate şi asistenţă socială, de 1,1% în administraţia publică şi de 0,6% în învăţământ.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.144 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (972 lei).
Indicele câştigului salarial real pentru ianuarie 2014, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 91,5% faţă de decembrie şi de 103,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 121,4%, cu 11,2 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în decembrie 2013.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe