Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare, respectiv 3.595 lei, iar cele mai mici în prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, de 674 lei, se arată într-un comunicat al INS.
Pe locul doi în topul celor mai mari salarii nete s-au situat angajaţii din sectorul transporturilor aeriene, cu 2.802 lei, valoarea fiind însă în scădere cu 0,4% comparativ cu luna februarie.
Aceştia au fost urmaţi de salariaţii cu activităţi de fabricare a tutunului, cu 2.345 lei, însă şi în acest caz câştigurile au fost inferioare celor din luna februarie, cu 6,9%.
Datele INS arată că salariul mediu nominal brut s-a majorat cu 5,2% faţă de luna februarie, la 1.623 lei.
Indicele câştigului salarial real pentru martie, faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 104,4%.
INS notează că, în cursul anului, se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
Comparativ cu februarie, creşterile salariului mediu net au fost generate, în principal, de acordarea de prime şi stimulente, negocierilor salariale sau realizărilor de producţii mai mari.
În domeniul intermedierilor financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale caselor de pensii, au fost înregistrate valori ale salariilor cu 23% peste media pe economia naţională.
Depăşiri cuprinse între 9% şi 14% au fost consemnate în domenii precum fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari, activităţi anexe şi auxiliare de transport şi activităţi ale agenţiilor de turism şi fabricarea celulozei, hârtiei şi a produselor din hârtie.
De asemenea, angajaţii din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă, industria alimentară şi a băuturilor, hoteluri şi restaurante, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, industria de maşini şi aparate electrice, construcţii, transporturi terestre, transporturi prin conducte, industria de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice şi fotografice, ceasornicărie, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, edituri, poligrafie şi reproducerea înregistrărilor pe suporţi şi comerţ cu ridicata şi cu amănuntul au câştigat salarii cu 5-9% peste media naţională.
Scăderi ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în domenii precum fabricarea produselor din tutun, industria de mijloace ale tehnici de calcul şi de birou şi transporturi aeriene şi au fost determinate de acordarea de prime în luna precedentă şi a realizării unei producţii mai mici în luna curentă.