- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.12.2023, 11:18)
- Roxana Rosu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Salariul mediu net a urcat în octombrie la 4.692 lei, în creştere cu 2,2% faţă de luna septembrie
Salariul mediu net a urcat în octombrie la 4.692 lei, în creştere cu 2,2% faţă de luna septembrie 2023 şi cu 17% fată de octombrie 2022. Raportat la inflatie, creşterea anuală a fost de 8,4%. Cel mai mare câştig mediu rămâne în Servicii Informatice, de 11.127 lei.
Urmărește
426 afișări
Salariul mediu net a urcat în octombrie la 4.692 lei, în creştere cu 2,2% faţă de luna septembrie
Salariul mediu net a urcat în octombrie la 4.692 lei, în creştere cu 2,2% (99 lei) faţă de luna septembrie şi cu 17,1% fată de octombrie 2022, arată datele INS publicate miercuri.
Câştigul salarial mediu brut a fost de 7.509 lei, cu 159 lei (+2,2%) mai mare decât în luna septembrie 2023.
Cele mai mari salarii nete rămân în sectorul de Servicii Informatice, cu o medie de 11.127 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de 2.591 lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
DIntre marile ramuri ale economiei, salarii medii peste pragul de 5000 lei se regăsesc în Industria extractivă (6133 lei), Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (7237 lei), Informaţii şi comunicaţii (9678 lei), Intermedieri financiare şi asigurări (7101 lei), Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (6077 lei) , Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public (6084 lei) şi Învăţământ (5031 lei).
În schimb, în Agricultură media salariilor nete este de 3.965 lei, în Industria prelucrătoare de 4242 lei, în Constructii de 4556 lei, în Comert de 4042 lei, în Transport şi Depozitare de 4658 lei, în Tranzactii Imobiliare de 3875 lei, în Sănătate şi Asistentă Socială de 4531 lei, iar în Activităţi de spectacole, culturale şi recreative de 3755 lei.
Raportat la inflatie, indicele câştigului salarial real a fost 108,4% în luna octombrie 2023 faţă de luna octombrie 2022. Indicele câştigului salarial real a fost 101,6% în luna octombrie 2023 faţă de luna septembrie 2023.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 234,6%, cu 3,7 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna septembrie 2023
În sectorul bugetar, în luna octombrie s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+2,9%, ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administraţia publică (+1,9%).
În sănătate şi asistenţă socială, câştigului salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-1,7%).
Potrivit INS, în octombrie au fost înregistrate creşteri ale salariului mediu net fată de septembrie în majoritatea sectoarelor economiei, ca urmare a aplicării prevederilor legale, acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, cu 10,3%, şi în alte activităţi industriale n.c.a., producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, între 6,0% şi 7,5%.
De asemenea, majorări de 3,5-5% au fost în activităţi de editare, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), activităţi de poştă şi de curier, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor din tutun, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, industria alimentară, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, tranzacţii imobiliare.
În acelaşi timp, salariul mediu net s-a redus în unele sectoare ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.
Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 15%, respectiv cu 12% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.
De asemenea, scăderi de 2-5,5%au fost în industria metalurgică, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), activităţi de servicii anexe extracţiei, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, extracţia cărbunelui superior şi inferior.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe