Salariul minim în Europa: de la 2.256 euro în Luxemburg la 332 euro în Bulgaria. Pe ce loc este România

Cum funcţionează şi cum trăieşte Europa, în funcţie de salariul minin: România este a treia din coadă, cu 515,26 euro, lăsând în urmă Letonia (500) şi Bulgaria (332,34).

Urmărește
5161 afișări
Imaginea articolului Salariul minim în Europa: de la 2.256 euro în Luxemburg la 332 euro în Bulgaria. Pe ce loc este România

Salariul minim în Europa: de la 2.256 euro în Luxemburg la 332 euro în Bulgaria. Pe ce loc este România

Europa are o geometrie variabilă pe salariul minim, în timp ce se pregăteşte să adopte directiva care o leagă de negocierea colectivă sau de o lege care defineşte suma minimă.

Limitele sunt 332 euro pe lună în Bulgaria până la 2.256 euro în Luxemburg. Pentru a înregistra cele mai mici sume sunt ţările baltice şi cele din estul şi centrul Europei, urmate de statele din sudul Europei. În timp ce cele mai mari sume, în concordanţă cu standardele salariale în general şi cu costul vieţii, sunt cele ale ţărilor din nordul şi vestul Europei. Cu toate acestea, ţările din Europa de Est sunt cele care au înregistrat cea mai considerabilă îmbunătăţire în ultimii 10 ani. În primul rând, România, care a avut o creştere de 11,1% în ultimii zece ani conform datelor Eurostat.

Îmbunătăţirea a fost mai limitată în ţările din nord-vestul Europei. Dar cu excepţia Greciei, care în ultimii 10 ani a înregistrat o scădere de 1,4%, salariile minime au crescut în toate ţările care le au. În unele ţări UE, ponderea lucrătorilor care câştigă minim este mare. De asemenea, este adevărat că în statele din Europa de Est, care au făcut şi ele progrese semnificative în această direcţie în ultimii ani, sunt încă mulţi muncitori care câştigă exact echivalentul salariului minim sau cu 5% mai mult. În Slovenia, Bulgaria, România şi Polonia, dar şi în Franţa, această pondere în 2018 a fost de peste 10% din populaţia ocupată. În timp ce în Belgia şi Spania nu a ajuns la 2%. Ceea ce variază între ţările UE nu este doar mărimea salariului minim naţional, ci şi relaţia acestuia cu veniturile medii. În 5 ţări UE, salariul minim se ridică la mai mult de jumătate din venitul mediu.

Germania: ce s-a schimbat din octombrie

De la 1 octombrie, salariul minim în Germania va creşte la 12 euro pe oră. Parlamentul german a aprobat majorarea. Decizia va duce la o îmbunătăţire a salariilor pentru aproape 6,2 milioane de angajaţi dintr-o populaţie activă de 45,2 milioane. Creşterea va fi în două faze: de la 9,82 la 10,45 euro pe 1 iulie şi apoi la 12 euro pe 1 octombrie. În Germania, salariul minim a fost introdus în 2015 la insistenţele SPD, care la acea vreme făceau parte din Grosse Koalition care o susţinea pe Angela Merkel.

Spania: acord cu sindicatele

În februarie, guvernul de la Madrid a semnat un acord cu cele două sindicate principale spaniole, Ugt şi Comisiones Obreras, pentru a stabili salariul minim pe 2022 la 1.000 de euro pe lună timp de 14 luni (echivalentul a 1.167 de euro în douăsprezece luni), cu o creştere cu 35 de euro faţă de 2021. Din 2016 până astăzi, salariul minim în Spania a crescut cu 52,6% de la 655 la 1.000 de euro. Confederaţia Spaniolă a Organizaţiilor de Afaceri (Ceoe) a criticat alegerea guvernului de a ridica salariul minim la 1,00 euro pe lună, argumentând că ar împiedica crearea de noi locuri de muncă din cauza costurilor excesive.

În Luxemburg, cel mai mare salariu minim

Cu un salariu minim de peste 2.000 de euro pe lună, Luxemburg este ţara europeană cu cel mai înalt prag. Salariul minim în această ţară este supus două tipuri de ajustare: prima are loc prin modificări automate în concordanţă cu modificările costului vieţii, calculate pe baza modificărilor observate în indicele preţurilor de consum, a doua depinde de creşterea economiei şi urmăreşte să asigure că lucrătorii cu salariul minim beneficiază de creşterea economică. Guvernul are obligaţia prin lege să înainteze Camerei Deputaţilor un raport privind evoluţia condiţiilor economice şi a veniturilor din doi în doi ani, care poate fi însoţit de un proiect de lege pentru majorarea salariului minim.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici