Salt Bank, care are o emisiune de obligaţiuni listată la Bursa de Valori, a avut pierderi de 31 mil. lei în prima jumătate a anului

  • Salt Bank, care are o emisiune de obligaţiuni listată la Bursa de Valori, a avut pierderi de 31 mil. lei în prima jumătate a anului
  • Banca s-a concentrat pe noua aplicaţie mobilă pentru atragerea de clienţi.
  • De la lansarea din 4 aprilie şi până la 30 iunie a avut 230.000 de clienţi noi, anunţă ZF.
Urmărește
723 afișări
Imaginea articolului Salt Bank, care are o emisiune de obligaţiuni listată la Bursa de Valori, a avut pierderi de 31 mil. lei în prima jumătate a anului

O bancă a pierdut pe Bursă 31 mil. lei în prima jumătate a anului

Salt Bank, cu o emisiune de obligaţiuni de 5 mil. euro listată la Bursa de Valori Bucureşti cu dobânda de 8,5% pe an şi scadentă pe 18 decembrie 2024, a avut pierderi de 31 mil. lei în prima jumătate din 2024, în contextul în care banca s-a pregătit pentru lansare aplicaţiei mobile. Spre comparaţie în S1/2023 pierderea era de 1,5 mil. lei.

Veniturile operaţionale au scăzut la 44 mil. lei de la 67 mil. lei în timp ce cheltuielile au urcat la 96 mil. lei de la 55 mil. lei, potrivit raportului semestrial publicat marţi la bvb.ro.

“Grupul SALT Bank a încheiat primul semestru al anului 2024 cu o pierdere de 30.607 mii lei, în timp ce banca a înregistrat o pierdere de 42.780 mii lei, urmare a tranzacţiilor de vânzare şi derecunoaştere a portofoliului respectiv a creşterii cheltuielilor operaţionale de dezvoltare a băncii digitale. Marja netă NIM este de 2,9% la nivelul băncii şi 4% a grupului”.

În primul semestru din 2024, activitatea Salt Bank a fost concentrată pe pregătirea băncii în vederea lansării noilor sisteme şi a noii aplicaţii mobile către clienţi, conform propriei strategii, lansarea oficială fiind realizată pe 4 aprilie 2024.

“De la momentul lansării până la data raportării, SALT Bank a înregistrat un număr de 230.000 clienţi noi, din care primii 100.000 de clienţi şi-au creat cont în primele 10 zile de la lansare, demonstrând pe de o parte apetitul românilor pentru o bancă exclusiv digitală şi pe de altă parte rezilienţa platformei tehnologice”.

Sursele atrase de la segmentul nou de clientelă generat în urma lansării sunt cu 18% peste buget, atingând la iunie un sold de 349 milioane lei. Numărul de tranzacţii per client activ este de 8 tranzacţii/lună, în linie cu estimările iniţiale.

În baza strategiei digitale, în vederea relansării creditării, în următoarele luni, pe baze şi sisteme noi, banca a realizat următoarele operaţiuni:

• transferul total al portofoliului creanţelor de leasing către Avant Leasing, cu o expunere brută de 804 milioane lei şi un preţ de 745 milioane lei, achiziţionate anterior de la Avant Leasing IFN S.A. (fosta Idea Leasing IFN S.A.);

• transferul unei părţi importante de credite neperformante în sumă de 86 milioane lei către un terţ din afara grupului;

• derecunoaşterea unei părţi a portofoliilor legacy generate de bancă (credite de consum şi carduri de credit) în sumă de 19,7 milioane lei. Astfel, în primul semestru din 2024 faţă de iunie 2023, indicatorul Active Totale la nivelul Băncii a scăzut cu 64,5% de la 2,3 miliarde lei la 821 milioane lei, iar la nivelul Grupului cu 65,2%, de la 2,4 miliarde lei la 857 milioane lei. Ponderea determinantă atât în bilanţul Băncii cât şi al Grupului este deţinută de Numerar şi disponibilităţi la banca centrală (33% la nivel individual/31,6% la nivel consolidat), urmată de Alte instrumente financiare (22,4% bancă/21,5% grup), respectiv Credite acordate clienţilor (18,6% Bancă/20,8% grup), Alte active (10,5% Bancă/5% Grup), iar Activele imobilizate deţin o pondere de 14,0% Bancă/13,9% Grup) în creştere faţă de iunie 2023, ca urmare a investiţiilor în tehnologie.

Salt Bank (fosta Romanian International Bank S.A., “RIB” până la data de 20.04.2015, fosta Idea Bank până la 16.11.2023) a fost înfiinţată în anul 1998. Din data de 29 octombrie 2021, dată la care a fost perfectată tranzacţia pentru achiziţionarea întregului pachet de acţiuni deţinut de către Getin Holding Group în capitalul social al Idea Bank S.A., Banca Transilvania deţine direct şi indirect 100% din acţiunile băncii.

Acţionarul Băncii este Grupul Banca Transilvania, deţinând 99,99% din numărul total de acţiuni al băncii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
salt bank,
pierderi,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici