Prima pagină » Economic » Arpechim: Oltchim va prelua o parte dintre angajaţi, dacă va cumpăra petrochimia

Arpechim: Oltchim va prelua o parte dintre angajaţi, dacă va cumpăra petrochimia

Conducerea Arpechim Piteşti le-a comunicat, luni, angajaţilor care au protestat în faţa sediului companiei că Petrom poartă negocieri cu Oltchim pentru vânzarea activităţii de petrochimie de la Arpechim, iar dacă tranzacţia va fi realizată o parte dintre salariaţi vor fi preluaţi de Oltchim.
Arpechim: Oltchim va prelua o parte dintre angajaţi, dacă va cumpăra petrochimia
24 nov. 2008, 13:33, Economic

Aproximativ 300 de salariaţi ai rafinăriei Arpechim Piteşti au protestat, luni, în faţa sediului companiei, nemultumiţi că patronatul a decis ca o parte dintre angajaţii unităţii să fie transferaţi, din 15 decembrie, la o firmă privată care urmează să funcţioneze pe platforma chimică.

Oamenii se tem că după acest transfer o parte dintre ei şi-ar putea pierde locurile de muncă, iar cei care vor rămâne vor primi salariile diminuate, fără sporuri.

Protestatarii spun că cei 600 de salariaţi care vor pleca de la Arpechim la Petrochemicals Arges SRL vor să îşi păstreze drepturile salariale dobâdite prin contractul colectiv de muncă pe anul 2008, referitoare la sporurile salariale şi la cele 15 salarii compensatorii în valoare de câte 30.000 de lei pe care le-ar putea primi la disponibilizare.

Cei 600 de salariaţi care urmează sa fie regrupaţi în noua societate sunt de la secţia de piroliză, livrare şi distribuire mărfuri şi polietilenă de înaltă şi joasă presiune.

Petrom a concentrat activităţile de petrochimie de la Arpechim, una dintre cele două unităţi de rafinare ale companiei, într-o firmă denumită Petrochemical Argeş, principalul furnizor de materii prime al Oltchim.

Petrom poartă negocieri cu Oltchim privind vânzarea activităţii de petrochimie de la Arpechim către combinatul chimic şi doreşte o realizare cât mai rapidă a tranzacţiei, în situaţia în care compania din Râmnicu Vâlcea va obţine finanţarea necesară.

Oltchim, companie deţinută de stat, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, a anunţat vineri că vrea să contracteze un credit de maxim 100 de milioane de euro, în principal pentru preluarea activităţii de petrochimie de la Arpechim, împrumutul urmând să fie garantat cu active şi contracte de export ale combinatului chimic.

Compania Petrom nu este dispusă să aloce fonduri pentru modernizarea Arpechim, dar îşi propune să opereze în continuare rafinăria.

"Înţelegerea ca o parte din angajaţii rafinăriei să treacă la Oltchim Râmnicu Vâlcea prin societatea Petrochemical a căzut, iar trecerea se va face în mod direct la Oltchim, cu care în acest moment există discuţii şi negocieri", a declarat directorul general al Arpechim, Gunther Schwartz, care a avut discuţii, luni, cu o parte dintre protestatari.

El a menţionat că nu ştie când vor fi finalizate discuţiile dintre Petrom şi Oltchim privind activităţile de petrochimie de la Arpechim.

Conform acestuia, dacă se va pune problema ca unii dintre angajaţi să fie disponibilizaţi de către noul angajator, ei vor primi salarii compensatorii, 50% pe loc, iar restul în decurs de şase luni- trei ani.

Petrom a anunţat că în negocierile cu Oltchim va avea în vedere respectarea drepturilor angajaţilor.

"Aşa cum am comunicat, deoarece petrochimia nu face parte dintre activităţile de bază ale Petrom, compania este interesată să vândă petrochimia unui cumpărător potenţial care intenţionează să facă investiţiile necesare pentru a o dezvolta şi creşte. În prezent, Petrom şi Oltchim poartă negocieri în vederea transferării activităţii de petrochimie de la Arpechim Piteşti către Oltchim. În negocierile noastre avem în vedere respectarea drepturile salariaţilor", potrivit companiei petroliere.

Protestatarii spun că în conformitate cu Contractul Colectiv de Muncă au dreptul la 12 şi 16 salarii compensatorii în caz de disponibilizări.

"Noul cumpărător trebuie să poarte discuţii şi negocieri cu oamenii care sunt neliniştiţi de nesiguranţa locurilor de muncă, angajaţii vor salariile compensatorii toate pe loc, fie că sunt daţi afară de angajator, fie că vor să plece voluntar", a declarat Marian Dumitru, lider sindical la Arpechim Piteşti.

După finalizarea negocierilor cu Oltchim, Petrom va comunica tuturor salariaţilor atât structura vânzării cât şi implicaţiile asupra salariaţilor.

"Ceea ce putem spune la acest moment este ca vom respecta prevederile Contractului Colectiv de Muncă al Petrom şi Planul Social. În cadrul negocierilor cu Oltchim vom avea în vedere că, în cazul în care se încheie tranzacţia şi activitatea de petrochimie va fi transferată la Oltchim împreună cu angajaţii, aceştia vor beneficia de prevederile Planului Social Petrom. Astfel, salariaţii transferaţi vor primi 50% din planul social la momentul transferului, urmând a primi restul de 50% în termen de 3 ani în situaţia în care raporturile de muncă încetează la iniţiativa noului angajator (Oltchim)", conform Petrom.

Potrivit lui Marian Dumitru, protestul de luni nu a fost organizat de către sindicate, dar oamenii nemulţumiţi au tot sprijinul acestora în vederea obţinerii revendicărilor lor.

La ora transmiterii acestei ştiri, protestul de la rafinăria Arpechim din Piteşti se încheiase.

Citeşte mai multe despre protestul salariaţilor Arpechim.