Prima pagină » Economic » Şampanie şi parmezan la preţuri astronomice: taxele lui Trump lovesc exportatorii europeni

Şampanie şi parmezan la preţuri astronomice: taxele lui Trump lovesc exportatorii europeni

Iubitorii americani de specialităţi europene precum şampania franceză şi parmezanul italian se confruntă cu perspectiva unor preţuri mult mai mari.
Şampanie şi parmezan la preţuri astronomice: taxele lui Trump lovesc exportatorii europeni
Andreea Tobias
11 mart. 2025, 12:15, Economic

Preşedintele Donald Trump intenţionează să impună taxe vamale de 25% pentru produsele importate din Europa, ceea ce ar putea duce la o creştere dramatică a preţurilor.

Potrivit Financial Times, în 2024, Uniunea Europeană a exportat alimente şi băuturi în valoare de 38 de miliarde de euro către Statele Unite. Deşi alimentele proaspete şi de bază provin în principal din Mexic şi Canada, produsele procesate precum vinurile şi brânzeturile sunt importate preponderent din Europa.

Filippo Marchi, directorul general al exportatorului italian de parmezan Granarolo, avertizează că „impactul asupra volumului de vânzări ar putea fi foarte, foarte mare”. Dacă taxele vamale intră în vigoare, preţurile pentru parmezan ar creşte cu 50% faţă de 2023, conform estimărilor sale.

SUA reprezintă şi o piaţă esenţială pentru vinul francez, producătorii francezi înregistrând vânzări de 3,8 miliarde de euro în 2024.

În 2023, americanii au importat 26,9 milioane de sticle de şampanie în valoare de 800 de milioane de euro. Alexandre Chartogne, şeful casei de şampanie Chartogne-Taillet, şi-a exprimat îngrijorarea: „Este trist… dacă închid graniţele pentru importuri – dacă impun mai multe taxe vamale – vor pierde accesul la aceste produse”.

Trump speră ca prin aceste taxe să stimuleze producţia internă americană. Însă producătorii europeni susţin că anumite specialităţi nu pot fi replicate. Andrea Berti, director general al Alimentias, un important comerciant de brânzeturi, a declarat pentru Financial Times: „SUA produc sortimente excelente de brânză. Dar nu poţi imita un adevărat Parmigiano Reggiano sau Brie de Meaux. Unele dintre aceste produse sunt legate de anumite regiuni, de clima şi solul lor. Nu le poţi produce pur şi simplu altundeva”.

Această politică ar putea transforma produsele europene de lux în articole prohibitive pentru mulţi consumatori americani, afectând atât piaţa de export europeană, cât şi accesul americanilor la aceste delicatese tradiţionale.