Samsung începe să se confrunte cu o "problemă" Apple: Ce să facă cu rezervele uriaşe de bani?

Rezervele de lichidităţi ale Samsung au ajuns la aproape 40 de miliarde de dolari, iar grupul sud-coreean se confruntă cu provocarea de a găsi o destinaţie pentru sumele uriaşe de bani acumulate, la fel precum rivalul Apple, care dispune însă de 145 miliarde de dolari.

Urmărește
3153 afișări
Imaginea articolului Samsung începe să se confrunte cu o "problemă" Apple: Ce să facă cu rezervele uriaşe de bani?

Samsung începe să se confrunte cu o "problemă" Apple: Ce să facă cu rezervele uriaşe de bani? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După ce a acaparat o parte importantă din profitabila piaţă smartphone de la Apple şi alte companii, Samsung Electronics se confruntă acum cu o provocare gen Apple: o grămadă uriaşă de bani necheltuiţi", scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).

Rezervele de lichidităţi ale Samsung au atins aproape 40 de miliarde de dolari la sfârşitul lunii martie, după un prim trimestru în care profitul a urcat cu 41%. După scăderea datoriei, Samsung are o poziţie financiară netă de 28,5 miliarde de dolari. Lichidităţile Samsung, deja printre cele mai mari din Asia, cresc într-un ritm ameţitor, iar în ultimul an aproape s-au triplat.

Grupul sud-coreean mai are, însă, până să ajungă din urmă Apple. Apple avea lichidităţi, bani şi instrumente financiare lichide, de 144,7 miliarde de dolari la sfârşitul lunii martie. La presiunea investitorilor de a transfera o parte mai mare a fondurilor către acţionari, Apple a anunţat în aprilie că a crescut dividendele şi achiziţiile de titluri proprii, parte a unui program de beneficii pentru acţionari în valoare de 100 de miliarde de dolari până în 2015.

Analiştii se aşteaptă ca Samsung să folosească banii acumulaţi pentru achiziţii în domenii precum software şi echipamente medicale.

De asemenea, acţionarii vor căuta să obţină beneficii mai mari, prin majorarea dividendelor sau răscumpărarea de titluri. Chiar dacă nu există încă o presiune precum cea care a determinat Apple să anunţe programul de 100 de miliarde de dolari, investitorii au început să urmărească poziţia financiară a Samsung, notează WSJ.

"Îi vom întreba dacă vor să păstreze toţi banii. Când mă voi întâlni cu reprezentanţi ai companiei, va fi probabil prima întrebare pe care o voi pune", a declarat Willis Tsai, director la firma TIAA-CREF, care a investit peste 400 de milioane de dolari în acţiuni Samsung.

Samsung a transmis WSJ că rezervele financiare vor fi administrate astfel încât să acorde prioritate "investiţiilor sustenabile în noi unităţi de producţie, cercetare şi dezvoltare, precum şi marketing, care să ajute grupul să-şi consolideze sau să-şi sporească competitivitatea" pe anumite segmente de afaceri. Samsung a refuzat, însă, să comenteze asupra oricărui plan precis privind acordarea de dividende, răscumpărarea de acţiuni sau achiziţii.

Divizia producătoare smartphone-uri a generat 74% din profitul operaţional al Samung în primul trimestru al acestui an, în timp ce electronicele de consum şi componentele au asigurat diferenţa. În urmă cu trei ani, divizia de telefonie mobilă asigura doar un sfert din câştigul operaţional din primul trimestru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici