Povestea a început în anii 80, în Sambuca di Sicilia, unde Alessio, Francesca şi Santi au decis să pună bazele unei podgorii cu renume. Planeta s-a născut pe propietatea familiei cu acelaşi nume, prezentă în istoria Siciliei încă din secolul al XVII – lea.
Tinerii viticultori au reuşit să exploateze solul muntelui Etna, bogat în minerale şi au plantat vii pe terase înalte cu nisip vulcanic la o mare înălţime. Aşa s-a născut Etna Rosso şi Etna Bianco.
Patricia Tóth, producător de vin: Strugurii provin din două vii diferite situate pe partea nordică a muntelui Etna, între 500 şi 600 de metri deasupra mării. Terasele au un sol foarte nisipos şi recolta se face în a treia săptămână din octombrie, după care începre procesul de realizare a vinului.
În ultimii 20 de ani, Planeta a reuşit să creeze şi vinuri cu o istorie milenară, precum Mamertino. Secretul este combinaţia între două soiuri de struguri care cresc doar în preajma vulcanului Etna.
Alessio Planeta: Acest vin are rădăcini foarte vechi. Iulius Cezar vorbea despre Mamertino când cucerise Hispania şi Galia. Bea vinuri Falerno şi Mamertino.
Rezultatul este un vin cu o aromă de iarbă, cireşe dulci, cocos şi cu personalitatea şi prospeţimea specifică specifică Nero d’Avola. Nocera este o varietate care se găseşte doar în această parte a Siciliei şi sunt foarte puţini producători de Mamertino.
Locuitorii Siciliei produceau vin cu 2 mii de ani înainte de Hristos. Căldura Muntelui Etna a creat 40 de soiuri diferite de struguri. Unele vii au fost plantate şi la 1300 de metri deasupra mării, ca să producă un sortiment milenar cum este Nero D´Avola, simbolul vinurilor din Sicilia.