Sancţiunile Occidentului împing marile companii ruseşti spre Asia

Marile companii ruseşti îşi transformă o parte din rezervele de lichiditate denominate în euro şi dolari în monedă asiatică şi le transferă în băncile asiatice în condiţiile în care se tem că accesul Rusiei la pieţele din SUA şi Europa ar putea fi blocat complet, scrie Financial Times.

Urmărește
316 afișări
Imaginea articolului Sancţiunile Occidentului împing marile companii ruseşti spre Asia

Sancţiunile Occidentului împing marile companii ruseşti spre Asia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Megafon, al doilea operator de telefonie mobilă ca mărime din Rusia, şi-a transformat 40% din rezervele de lichiditate în dolari hong-kong-ezi la bănci din China. Ceea ce a mai rămas din rezerve reprezintă ruble.

De asemenea, cel mai mare producător de nichel din lume, Norilsk Nickel, şi Novatek, al doilea mare furnizor de gaze naturale din Rusia au început să scoată dolarul din portofoliul de active denominate în monedă străină, potrivit unor surse apropiate situaţiei. „Primim multe cereri acum pentru a ajuta clienţi să treacă la dolarul hong-kong-ez. La început a fost doar transformarea din dolari în euro, iar acum convertesc tot mai mult în dolari hong-kong-ezi“, a explicat un analist moscovit al unei mari bănci occidentale.

Analiştii şi bancherii spun că această „adaptare“ reflectă îngrijorările oligarhilor ruşi privind intensificarea sancţiunilor vestice. „Este surprinzător că Megafon, o companie concentrată  pe operaţiunile interne, a ales să transforme o parte atât de mare din rezerve în dolari hong-kong-ezi, Aceasta înseamnă că se pregătesc de cel mai pesimist scenariu“, a spus Charlie Robertson, analist la Renaissance Capital.

Citeşte mai multe despre efectul sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici