Sandu: Poşta Română nu va fi privatizată şi nici acţiunile Romtelecom vândute

Ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, susţine că în mandatul său nu are în vedere privatizarea Poştei Române, ci restructurarea companiei, şi nici vânzarea participaţiei la Romtelecom, printre planurile sale regăsindu-se acordarea de facilităţi companiilor IT şi dezvoltarea proiectului e-România.

Urmărește
40 afișări
Imaginea articolului Sandu: Poşta Română nu va fi privatizată şi nici acţiunile Romtelecom vândute

Sandu: Poşta Română nu va fi privatizată şi nici acţiunile Romtelecom vândute (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)

"Poşta Română nu va fi privatizată în mandatul meu, avem un program de restructurare prin care poşta va deveni profitabilă, mai ales că în 2013 vom pierde exclusivitatea pe piaţa din România.Vrem să extidem activităţile Poştei Române, cum ar fi curierat rapid şi mai ales pe partea unde vom încasa facturi, vrem să fie centre de eficienţă, să nu finanţăm din alte centre ale poştei", a spus Sandu la audierile comisiilor parlamentare de specialitate pentru un nou mandat de ministru al Comunicaţiilor.

El exclude totodată vânzarea participaţiei deţinute la Romtelecom şi privatizarea Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii - Radiocom, unul dintre principalii furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii electronice din România.

"Pe lângă Poşta Română este exclusă şi privatizarea Radiocom, unde vrem să eficientizăm activitatea. De asemenea, în această perioadă (a mandatului său - n.r.), nu vom vinde cele 46% din acţiunile Romtelecom, vom aştepta o creştere a pieţei. Nu este o perioadă bună de vânzare de active (ale statului -n.r.), va trebui să le conservăm şi să le redirecţionăm pe alte activităţi", a mai spus Sandu.

Pentru 2010, ministerul Comunicaţiilor are un proiect împreună cu cel al Economiei pentru acordarea de facilităţi companiilor IT.

"Sectorul IT este foarte important, mai ales că este vorba în prezent de externalizarea acestor activităţi inclusiv în zona publică", a mai precizat ministrul.

De asemenea, ministerul intenţionează să majoreze numărul achiziţiilor publice prin sistem electronic, până la 30% din total.

"Dacă la începutul lui 2009 aceste achiziţii reprezentau 1,65% din totalul celor publice, pentru sfârşitul anului au ajuns la 14%, ceea ce aduce o economie de un miliard de euro, iar pentru anul viitor vrem ca 30% să se facă prin sistem electronic, iar economiile vor ajunge la cel puţin trei miliarde de euro", a explicat Sandu.

Un alt plan al ministerului prevede ca în 2010, prin ghişeul de plăţi electronic să fie efectuate 50% din plăţi, de la amenzi, până la taxe şi impozite.

De asemenea, Sandu vrea continuarea dezvoltării proiectului e-România, care cuprinde două părţi, respectiv un portal cu informaţii economice, culturale şi geografice şi o parte operaţională, pe care, până la sfârşitul lui 2010, vor funcţiona aproximativ 150 de servicii, de la plata online a impozitelor, până la accesul la bibliotecile publice.

Gabriel Sandu a primit, marţi, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, din partea comisiilor pentru tehnologia informaţiei, fiind înregistrate 17 voturi "pentru" şi unul "împotrivă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici