Video Şapte întrebări fără răspuns despre şomajul tehnic, de la un expert contabil

  • Legea prin care statul alocă bani pentru şomajul tehnic este neclară
  • Firmele au nevoie de un certificat de stare de urgenţă, dar nu e clar cum îl pot obţine
  • Companiile cu mai puţin de 4 salariaţi nu pot beneficia de ajutorul dat de stat
Urmărește
2118 afișări

E dovedit că, de multe ori, statul mai mult te încurcă decât te ajută. Aşa se întâmplă şi acum, cu Legea şomajului tehnic, altfel cunoscută drept Ordonanţa de Urgenţă 30 din 2020. Statul vrea să ajute antreprenorii aflaţi în dificultate din cauza coronavirusului, dar aceştia trebuie să desluşească mai întâi prevederile actului normativ ca să le aplice.

Valentina Saygo este expert contabil şi a identificat şapte întrebări la care încă nu există un răspuns şi de care se lovesc cei care vor să acceseze ajutorul de la stat.

Prima neconcordanţă: certificatul de stare de urgenţă, care la data apariţiei actului normativ, nu este reglementat. Nu ştim care sunt condiţiile de acordare şi care sunt societăţile care pot beneficia de acestea”, spune Valentina Saygo, expert contabil.

A doua neconcordanţă se referă la definirea sau, mai bine zis, nedefinirea capacităţii de finanţare.

Şi sintagmele folosite creează confuzie. Nu e clar dacă există sau nu vreo diferenţă între „diminuarea încasărilor” şi „diminuarea vânzărilor”.

Lista nelămuririlor continuă cu perioada de raportare a scăderii vânzărilor. Aceasta vizează media lunilor ianuarie - februarie 2020. Însă ea exclude din start activităţile sezoniere, cum ar fi organizările de evenimente, activitatea hotelurilor sau a restaurantelor, care nu erau deschise în această perioadă, dar urmau să-şi reia activitatea în curând.  

Nu este clar, din lege, nici dacă de şomajul tehnic pot beneficia angajaţii din firmele cu mai puţin de 4 salariaţi.

Actul normativ ar fi aplicabil doar celor care au contracte active la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă. Dar şi aici e o problemă.

„De exemplu, unităţile de învăţământ şi adiacente acestora au fost închise încă de pe data de 9 martie şi altele ulterior. Prin urmare, putem aplica şomajul tehnic anterior introducerii ordonanţei de urgenţă 30 sau nu”, spune Valentina Saygo, expert contabil.

O altă nelămurire este legată de profesiile înfiinţate după legi speciale, cum ar fi avocaţii, farmaciştii, sociologii sau consultanţii fiscali. Pentru ei nu e clar dacă pot aplica sau nu la şomajul tehnic.

Neclarităţi în legea şomajului tehnic (OUG 30/2020)

  • Definirea/ nedefinirea capacităţii de finanţare
  • Sintagmele folosite (diminuarea încasărilor vs. diminuarea vânzărilor)
  • Perioada de raportare a scăderii vânzărilor/ încasărilor (exclude activităţile sezoniere – ex: hoteluri, restaurante)
  • Dacă de şomajul tehnic pot beneficia angajaţii firmelor cu mai puţin de 4 salariaţi
  • Dacă avocaţii, farmaciştii, sociologii sau consultanţii fiscali pot beneficia de Legea şomajului tehnic

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici