Şapte state est-europene cer reformularea reglementărilor privind emisiile de CO2

România şi alte şase state-membre din Europa de Est solicită, la iniţiativa Ungariei, reformularea reglementărilor Uniunii Europene privind emisiile de dioxid de carbon, scopul fiind recunoaşterea progreselor semnficative înregistrate de aceste ţări înainte de aderare.

Urmărește
36 afișări
Imaginea articolului Şapte state est-europene cer reformularea reglementărilor privind emisiile de CO2

Şapte state est-europene cer reformularea reglementărilor privind emisiile de CO2 (Imagine: Mediafax Foto)

Comisia Europeană a stabilit ca ţintă în această problemă reducerea emisiilor cu 20% până în 2020, comparativ cu nivelurile din 1990.

Acest obiectiv a fost divizat între cele 27 de state în funcţie de emisiile şi puterea economică din anul de referinţă 2005, primul an în care Uniunea a deţinut date verificate pentru toţi membrii.

Emisiile de dioxid de carbon au scăzut semnificativ în Europa de Est între 1990 şi 2005, pe fondul colapsului regimurilor comuniste şi al unor economii slab dezvoltate. Aceste reduceri ale emisiilor nu au fost luate în considerare în elaborarea documentului.

"Până în 2005 am realizat un avans important spre ţinta de 20%, respectiv 7,9%. În opinia României, Bulgariei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei şi Slovaciei, aceste scăderi premature ale emisiilor ar trebui recunoscute şi recompensate în formularea obiectivelor individuale ale fiecărui stat", se arată într-o propunere formulată de Ungaria cu prilejul întâlnirii miniştrilor europeni ai mediului, care va avea loc săptămâna viitoare la Luxemburg.

O sursă guvernamentală din cele şapte state menţionate a declarat pentru Reuters că negocierile sunt în desfăşurate cu ceilalţi membri ai UE, în scopul de a se ajunge la un acord înainte de conferinţa pe teme climatice care va avea loc anul viitor la Copenhaga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici