- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SAR:Pieţele de energie şi gaze sunt departe de o competiţie activă; investitorii nu mai au încredere
Pieţele de gaze şi energie sunt departe de a asigura o concurenţă activă, iar investitorii străini şi-au pierdut încrederea în aceste sectoare, apreciază Societatea Academică din România (SAR), într-o evaluare a activităţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
"ANRE continuă să fie excesiv de concentrată pe stabiliarea preţurilor pentru activităţi competitive (producţie şi furnizare), în loc să promoveze concurenţa pe piaţa de energie ori de câte ori este posibil şi să reglementeze numai atunci când est necesar, aşa cum ar trebui să funcţioneze orice reglementator modern", se arată în evaluarea făcută de SAR şi prezentată miercuri într-o conferinţă de presă.
Totodată, ANRE este supusă presiunilor politice "atât formale, cât şi informale", fiind subordonată premierului, potrivit SAR.
Otilia Nuţu, expert al SAR, a afirmat că fără investitori privaţi România nu va putea să realizeze investiţiile necesare în sectorul energetic. În opinia ei, activitatea ANRE s-ar putea îmbunătăţi în 2012 şi 2013, dacă Guvernul nu o va mai controla politic, iar conduerea Autorităţii ar fi mai transparentă şi ar fi numită pe criterii de performanţă, iar nu politic.
Directorul Dispecerului de energie din cadrul Transelectrica (TEL), Marian Cernat, a afirmat în conferinţă că România are o piaţă liberalizată a energiei electrice, dar nu toţi consumatorii folosesc acest avantaj.
Cernat a adăugat că pe piaţă nu există o competiţie reală întrucât nu există concurenţă între producătorii de energie, care au costuri de producţie foarte diferite.
"Dacă mâine obligăm consumatorii să îşi achiziţioneze energia de pe piaţa liberă va creşte preţul la nivelul ultimului producător în ordinea de merit, adică la o sută şi ceva de euro pe MWh, pentru că avem o structură de producători cu costuri foarte diferite, de la 20 la 120 euro/MWh. Nu avem producători cu costuri foarte apropiate, astfel încât competiţia să fie la câţiva euro", a spus Cernat.
Jean Constantinescu, expert pe piaţa de energie şi fost preşedinte al ANRE a afirmat că Autoritatea "ţine artificial" preţul reglementat la energie, ceea ce "distorsionează piaţa şi falsifică toate judecăţile", doar pentru a menţine în viaţă nişte producători ineficienţi.
"Consumatorii casnicii nu au interesul să iasă din sectorul reglementat, iar cei mijlocii nu au de unde să ia energia pentru că deja au luat-o alţii mai mari ca ei. Se menţin nişte contracte care scot din piaţă foarte multă energie ieftină", a spus Constantinescu.
Continuarea stabilirii preţurilor este "un lucru deosebit de îngrijorător", iar ANRE nu îşi respectă uneori chiar propriile reglementări privind stabilirea preţurilor, se arată în evaluarea SAR.
Potrivit unui sondaj realizat de SAR, persoanele chestionate cu privire la liberalizarea completă a preţurilor energiei au afirmat că preţurile ar creşte cu aproape 25% pentru utilizatorii casnici şi ar scădea cu 35% pentru întreprinderile mici. De asemenea, preţurile plătite de consumatorii mari ar rămâne în parte parte la fel, cu excepţia a două societăţi din industria oţelului şi aluminiului care au contracte preferenţiale cu Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie din România.
În opinia directorului de afaceri corporatiste din OMV Petrom (SNP), Răzvan Nicolescu, prin liberalizarea pieţei de gaze naturale România ar putea deveni într-un interval de 7-8 ani al treilea mare exportator de gaze din Europa, după Danemarca şi Olanda.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO