Propunerile au fost prezentate într-o discuţie pe care liderul sindical a avut-o, vineri seara, cu ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, privind soluţiile de reducere a cheltuielilor bugetare, solicitate de Fondul Monetar Internaţional.
Una dintre propunerile discutate a fost ca impozitul pe profit să fie menţinut la 16%, dar impozitul pe venit să crească în trepte, în funcţie de venitul angajatului, cu o reducere a impozitării pentru salarii mici. Astfel, pentru un venit de până la 3.000 lei a fost propus un impozit de 14% sau 16%, iar pentru un venit de peste 3.000 lei a fost avansată ideea unui impozit de 25%. Cel mai mare impozit, de 38% sau 40%, a fost propus pentru venituri de 8.000-10.000 lei.
Liderul sindical şi-a motivat propunerea de schimbare a sistemului de impozitare prin faptul că „actuala cotă unică nu poate crea decât o presiune continuă pe micul contribuabil”.
A doua propunere prezentată ministrului Finanţelor a fost ca transferul de alocaţii de la sistemul public de pensii către cel privat să fie eliminat sau măcar suspendat, astfel încât fondul de pensii publice să dispună de resurse suficiente.
Hossu nu a prezentat şi răspunsul primit din partea ministrului Finanţelor la toate aceste propuneri, arătând doar că l-a atenţionat pe Vlădescu asupra faptului că măsurile propuse pentru reducerea cheltuielilor sociale vor fi uşor combătute în instanţe şi nu vor rezolva problema de fond.
„Răspunsul a fost că dacă asta se va întâmpla, asta va fi. Mi se pare puţin cam fatalist”, a spus Hossu.
El a anunţat însă că va prezenta cele două propuneri şi preşedintelui Traian Băsescu, la întâlnirea programată pentru duminică.
„Rămâne o decizie pur politică (…) Există nişte economii, dar regretabil este faptul că dezechilibrele, chiar dacă se vor aranja, nu vor da încurajare că lucrurile vor fi mai bine la anul ca acum”, a spus Hossu.
El a mai arătat că nu a discutat cu ministrul Finanţelor despre concedieri, dar că reprezentanţii Guvernului preferă să insiste pentru reducerea cheltuielilor prin diminuarea fondului de salarii şi mai puţin pe concedieri efective.