- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sberbank va decide în două-trei săptămâni asupra achiziţiei Volksbank International
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va decide în două-trei săptămâni asupra achiziţiei Volksbank International, divizia din Europa de Est, inclusiv România, a grupului austriac Volksbank, potrivit directorului general al Sberbank, German Gref, citat de presa locală.
Tranzacţia ar fi prima investiţie majoră a Sberbank, controlată de stat, în afara spaţiului ex-sovietic, a afirmat Gref pentru postul de televiziune rus RT, transmite Bloomberg.
Planurile băncii de a intra în reagiune depind de încheierea achiziţiei Volksbank, a spus el.
"Discuţiile continuă, dar în acest moment nu pot estima un rezultat", a afirmat directorul Sberbank. Instituţia de credit este, de asemenea, interesată să cumpere active în Polonia şi Turcia.
Obiectivul "stategic" este de a concura cu bănci precum Raiffeisen Bank International şi UniCredit în Europa Centrală şi de Est, declara Gref într-un interviu la 15 aprilie. Sberbank controlează aproximativ jumătate din depozitele constituite de populaţie în Rusia şi are active în Belarus, Ucraina şi Kazahstan.
Expansiunea în Europa Centrală şi de Est se va accelera în numai câţiva ani, iar estimările iniţiale referitoare la profitul pe care l-ar obţine banca în regiune ar putea fi nerealiste, a adăugat oficialul.
"Probabil după 2014-2015 vom putea implementa mai activ strategia internatională a Sberbank, dar pentru moment prioritatea noastră rămâne piaţa din Rusia", a spus el. Operaţiunile internaţionale ar putea să nu ajungă la 5% din veniturile nete până în 2014, a declarat directorul Sberbank pentru RT.
Volksbank International controlează zece bănci din nouă ţări în Europa Centrală şi de Est, respectiv Slovacia, Cehia, Ungaria, Croaţia, România, Slovenia, Serbia, Ucraina şi Bosnia-Herţegovina.
Divizia din România are cea mai mare pondere în portofoliul de active al Volksbank International, cu 4,7 miliarde de euro la sfârşitul lunii martie, urmată de Cehia (2 miliarde de euro), Ungaria (2 miliarde de euro) şi Slovacia (1,4 miliarde de euro).
Potrivit cotidianului austriac Die Presse, citând surse din piaţa financiară rusă, directorul general al Sberbank, German Gref, a fost săptămâna trecută la Viena, cu intenţia de a propune o ofertă de 700-750 milioane euro pentru Volksbank International, preţul mai mic cu 30% decât cel vizat iniţial de grupul Volksbank putând fi explicat prin excluderea din tranzacţie a diviziei din România.
Gref a confirmat ulterior, pentru Bloomberg, că analizează Volksbank International.
"Discutăm despre o tranzacţie care ar implica Volksbank International", a spus Gref, aflat la o reuniune la Viena a organizaţiei regionale a Forumului Economic Mondial. Şeful Sberbank a refuzat să comenteze asupra detaliilor tranzacţiei.
Subisidiara din România a reprezentat o problemă a negocierilor Sberbank-Volksbank, însă potrivit presei austriece, o variantă analizată de cele două părţi vizează preluarea Volksbank International de către Sberbank fără operaţiunile din România, care ar putea face ulterior obiectul unui transfer opţional.
Grupul Volksbank a anunţat în decembrie că intenţionează să vândă 51% din VBI, preţul vizat fiind de 1,1-1,2 miliarde de euro. Alţi acţionari ai VBI sunt DZ Bank, WGZ Bank şi Banca Populară Caisse d'Epargne.
Cotidianul rus Vedomosti a anunţat, în aprilie, că Sberbank se află în faza finală a negocierilor pentru achiziţia a 51% din acţiunile VBI.
Surse bancare au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, că Sberbank vrea să preia toate activele VBI din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Volksbank România, cea mai mare subsidiară a grupului austriac, pentru a evita consolidarea afacerilor din UE în România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO