Sberbansk, perla coroanei bancare din Rusia, a ajuns praf şi pulbere pe pieţele vestice

De la închiderea de 0,21 dolari în şedinţa de marţi, Sberbank, cea mai mare bancă rusească şi la care Guvernul rus are control majoritar, se tranzacţionează miercuri la Londra, acolo unde are listate GDR-uri, la 0,01 dolari pe unitate, adică un colaps de 95%. Cu alte cuvinte, aproape de faliment.

Urmărește
1567 afișări
Imaginea articolului Sberbansk, perla coroanei bancare din Rusia, a ajuns praf şi pulbere pe pieţele vestice

Sberbansk, perla coroanei bancare din Rusia, a ajuns praf şi pulbere pe pieţele vestice

Potrivit Ziarului Financiar, un GDR al Sberbank înseamnă patru acţiuni la Londra pentru cea mai mare bancă rusească, ceea ce înseamnă că, luând în calcul numărul total de acţiuni de 21,6 miliarde de unităţi, banca are echivalentul a 5,4 miliarde de GDR-uri. La un preţ de 0,1 dolari înseamnă o capitalizare de doar 54 milioane de dolari. Spre comparaţie în ianuarie 2022 banca avea o valoare de piaţă de 80 miliarde de dolari.

Cu alte cuvinte, în doar câteva zile perla coroanei bancare din Rusia s-a prăbuşit de aproximativ 1.500 de ori şi a ajuns să aibă o valoare de piaţă chiar şi decât cele mai mici bănci din România. Bursa din Moscova rămâne închisă şi miercuri.

Braţul european al Sberbank a fost închis din ordinul Băncii Centrale Europene, care avertizase că riscă să intre în faliment din cauza unei cereri de depozite după ce Rusia a invadat Ucraina, a anunţat Autoritatea pieţei financiare din Austria.

„Din ordinul Băncii Centrale Europene (BCE), Autoritatea austriacă pentru Piaţa Financiară (FMA) a emis astăzi o decizie prin care interzice instituţiei de credit licenţiate <Sberbank Europe AG> ... să îşi continue operaţiunile de afaceri în întregime, cu efect imediat", a precizat FMA.​

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici