Scade încrederea în economia românească

Indicele încrederii în economia românească a atins, în luna iunie, un nou nivelul minim al ultimului an, de 102,9 puncte, tendinţa de declin manifestându-se la nivelul întregii Uniuni Europene, potrivit unui sondaj al Comisiei Europene (CE).

Urmărește
32 afișări
Imaginea articolului Scade încrederea în economia românească

Scade încrederea în economia românească (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, indicele aferent României a scăzut de la 103 puncte în luna mai, la 102,9 puncte în iunie, un nivel similar fiind înregistrat în iunie 2007.

Indicele încrederii în economie este compus din indicele încrederii în industrie (40%), în servicii (30%), în construcţii (5%), în retail (5%) şi indicele încrederii consumatorilor (20%).

În cazul industriei şi retailului, indicii au crescut cu două, respectiv un punct, la 1 punct, respectiv la 23 puncte. Încrederea consumatorilor români s-a menţinut la -14 puncte, indicele încrederii în sectorul românesc de construcţii la -3 puncte, iar cel pentru servicii s-a micşorat cu două puncte, la 20 puncte.

Cel mai înalt nivel al indicelui încrederii în economie a fost înregistrat în luna iunie 1994, de 124,8 puncte, în timp ce nivelul minim, de 66,1 puncte, a fost atins în iulie 1992.

De asemenea, încrederea în economia din zona euro a scăzut brusc în luna iunie, alimentată de evoluţia tuturor sectoarelor, cu excepţia serviciilor, în timp ce aşteptările inflaţioniste ale consumatorilor şi companiilor au urcat, potrivit datelor CE.

Indicatorul CE privind încrederea în economia zonei euro şi a UE a scăzut cu 2,7 puncte, respectiv cu 2,5 puncte, la 94,9 puncte şi 94,6 puncte.

"Declinul din iunie este foarte mare. Consider că noi trebuie să înfruntăm realitatea că economia zonei euro s-a lovit de un obstacol şi ar trebui ne aşteptăm la informaţii mai nefavorabile în următoarele trimestre", a declarat analistul BNP Paribas, Ken Wattret, citat de Reuters.

În cazul industriei şi retailului, indicii au scăzut cu câte trei puncte, la -5 puncte, respectiv la -4 puncte. Indicele încrederii consumatorilor şi cel în sectorul de construcţii au coborât cu 2 puncte, la -17, respectiv -11.

Totuşi, indicele încrederii în sectorul serviciilor, care generează peste două treimi din PIB-ul zonei euro, a avansat cu un punct, la 9 puncte.

Sondajul CE a demonstrat că aşteptările privind preţurile de vânzare din industrie au crescut de la 13 puncte în mai, la 16 puncte în iunie, după luni de stabilitate relativă.

Indicele aşteptărilor consumatorilor privind inflaţia în următoarele 12 luni a urcat de la 28 de puncte în mai la 31 de puncte în iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici