Scădere severă a Bursei din Bucureşti: minus 4,45%
Bursa a scăzut cu 4,45%, influenţată de corecţiile de pe bursele vest-europene şi de ieşirea din piaţă a unui investitor străin, pe o lichiditate de 52,2 milioane lei, asigurată în proporţie de o treime de transferurile cu peste 7% din acţiunile Băncii Carpatica (BCC).
Scădere severă a Bursei din Bucureşti: minus 4,45% (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)
Piaţa locală a înregistrat astfel, cea mai severă scădere dintre bursele din regiune, care la finalul şedinţei de la Bucureşti înregistrau corecţii cuprinse între 1% şi 2,5%. Pieţele din Bulgaria şi Slovenia avansau, însă, cu 0,2% şi, respectiv, 1%.
Bursele mature din Europa erau în coborâre cu până la 2%.
Majoritatea acţiunilor de la BVB au debutat la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de luni, însă după prima oră investitorii au început să introducă mai multe ordine de vânzare decât de cumpărare, influenţaţi de revenirea pe scădere a burselor mature din Europa şi a pieţei futures din SUA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Alertă în Polonia. Avioanele de luptă au fost ridicate de la sol în timpul unui atac din Ucraina
-
Hamas acceptă proiectul de acord privind încetarea focului din Gaza şi eliberarea unor ostatici
-
Michelle Obama spune că va lipsi de la învestirea lui Donald Trump. Soţul său va fi prezent
Presiunea la vânzare a fost mai accentuată chiar spre finalul sesiunii, când corecţia pieţei s-a accentuat de la 2% la 4%. Ritmul descendent a fost mai accelerat pe acţiunile SIF-urilor, care au coborât chiar cu 6%.
"Cred că iese din piaţă un investitor străin, probabil un fond, pentru că de câteva şedinţe se tot vede o presiune la vânzare atât pe acţiunile SIF-urilor, cât şi pe titlurile lichide, cum sunt BRD, Petrom şi Banca Transilvania. Acest investitor iese pe etape, pentru că vinde pe rând mai multe pachete. Au fost unii cumpărători care au mai frânat corecţiile la BRD şi Petrom, însă dacă vânzătorul are pachete mari este normal să ducă preţul mai jos. Asta este piaţa noastră, când iese vreun investitor mai mare imediat intră la vânzare şi alţii mai mici şi atunci preţurile scad mai accentuat", a declarat pentru MEDIAFAX Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 4,08%, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au împins indicele BET-FI cu 5,03% sub referinţă.
Corecţii au înregistrat şi acţiunile companiilor din sectorul energetic, astfel că indicele BET-NG a coborât cu 4,67%.
În acest context, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a încheiat în scădere cu 4,67%.
Investitorii au tranzacţionat titluri de 52,2 milioane lei (12,6 milioane euro), sumă aproape dublă faţă de rulajul de luni, de 27 milioane lei (6,5 milioane euro). Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 32% de transferuri cu peste 7% din acţiunile Băncii Comerciale Carpatica, în valoare de 16,8 milioane lei (4 milioane euro). Cel mai mare pachet de titluri ale băncii a fost tranzacţionat între orele 14:30 şi 14:40, când s-au transferat 7% din acţiuni.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:38
-
astăzi, 11:35
Consilierii lui Biden şi Trump s-au întâlnit pentru „a-şi preda ştafeta”