- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.09.2014, 19:28)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scăderea cheltuielilor limitează deficitul bugetar la 0,24% din PIB după opt luni
Deficitul bugetului consolidat a urcat uşor în luna august şi a ajuns la 0,24% din PIB după primele opt luni, pe fondul menţinerii ritmului de creştere pe partea de venituri şi al accentuării scăderii la capitolul cheltuieli.
Urmărește
129 afișări
Scăderea cheltuielilor limitează deficitul bugetar la 0,24% din PIB după opt luni (Imagine: Mediafax Foto)
La finele lunii iulie, deficitul bugetar s-a plasat la 0,2% din PIB, în scădere de la 0,5% la jumătatea anului. Guvernul s-a anagajat ca deficitul bugetar să nu treacă de 2,2% din PIB la sfârşitul acestui an.
Veniturile bugetare au ajuns după opt luni la 136,8 miliarde de lei şi reprezintă 20,7% din PIB, potrivit Ministerului Finanţelor.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, veniturile au urcat cu 4,3% în termeni nominali, avans foarte apropiat de cel înregistrat la şapte luni (4,1%).
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA afirmă că l-au ucis pe liderul Statului Islamic Abu Yusif într-un raid aerian în Siria
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
-
Clotilde Armand renunţă la poziţia de senator la doar o zi după ce a spus că va prelua mandatul. „Vă transmit prin prezenta cerere că renunţ la dreptul de preluare a mandatului de senator”
-
Florenţa deschide coridorul Vasari pentru prima dată publicului. Vizitatorii vor putea parcurge cei 750 de metri pe care au păşit duci, dictatori şi elitele ilustre ale Europei
Premierul Victor Ponta declara la mijlocul lunii septembrie că programul de încasări bugetare a fost realizat în proporţie de 100,01% după primele opt luni,
Datele Finanţelor arată încasări mai mari la contribuţiile de asigurări sociale (+2 miliarde de lei), impozite şi taxe pe proprietate (+1 miliard de lei), accize (+1,5 miliarde de lei), impozitul pe profit (+943 milioane de lei) şi TVA (+345 milioane de lei).
Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor au scăzut aproape la jumătate, ca urmare a încasării în 2013 a taxelor de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în sumă de 2 miliarde de lei.
La nivelul administraţiilor locale au fost înregistrate creşteri la impozite şi taxe pe proprietate (+5%), taxe pe utilizarea bunurilor (+2,8%) şi venituri nefiscale (+1,5%).
Sumele primite de la Uniunea Europeanã în contul plăţilor efectuate înregistreazã în continuare un nivel relativ scăzut, reprezentând 0,7% din PIB, fiind cu 2,9% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 138,3 miliarde lei, au fost mai mici atât în termeni nominali, cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, cât şi în termeni reali, acestea fiind inferioare cu 1,2 punct procentual ca pondere în PIB. După şapte luni, scăderea cheltuielilor a fost în termeni nominali de 0,5%, iar ponderea în PIB mai redusă cu 1 punct procentual.
Cheltuielile de personal au avansat cu 3,1%, ca urmare a creşterii salariului minim brut de la 800 lei (la asfârştul anului trecut) la 900 lei (iulie 2014) şi a plăţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecãtoreşti.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 0,3%, influenţate în principal de plata arieratelor către furnizorii de medicamente.
Sumele alocate investiţiilor au fost de 14,1 miliarde lei, respectiv de 2,1% din PIB, faţă de 17,3 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului precedent. În perioada corespunzătoare din 2013 au fost plătite arierate ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale în sumă de circa 2 miliarde lei şi arierate ale administraţiilor locale din împrumuturi din trezorerie în sumă de 800 milioane de lei.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Avem misiunea să apărăm Democrația în România. Pentru că am trăit în Comunism. Dictatură. Ceaușescu!
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
CANCAN.RO
E oficial, vin ninsorile în București! Pe ce dată ninge, potrivit meteorologilor weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe