- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.09.2014, 19:28)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scăderea cheltuielilor limitează deficitul bugetar la 0,24% din PIB după opt luni
Deficitul bugetului consolidat a urcat uşor în luna august şi a ajuns la 0,24% din PIB după primele opt luni, pe fondul menţinerii ritmului de creştere pe partea de venituri şi al accentuării scăderii la capitolul cheltuieli.
Urmărește
129 afișări
Scăderea cheltuielilor limitează deficitul bugetar la 0,24% din PIB după opt luni (Imagine: Mediafax Foto)
La finele lunii iulie, deficitul bugetar s-a plasat la 0,2% din PIB, în scădere de la 0,5% la jumătatea anului. Guvernul s-a anagajat ca deficitul bugetar să nu treacă de 2,2% din PIB la sfârşitul acestui an.
Veniturile bugetare au ajuns după opt luni la 136,8 miliarde de lei şi reprezintă 20,7% din PIB, potrivit Ministerului Finanţelor.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, veniturile au urcat cu 4,3% în termeni nominali, avans foarte apropiat de cel înregistrat la şapte luni (4,1%).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Premierul Victor Ponta declara la mijlocul lunii septembrie că programul de încasări bugetare a fost realizat în proporţie de 100,01% după primele opt luni,
Datele Finanţelor arată încasări mai mari la contribuţiile de asigurări sociale (+2 miliarde de lei), impozite şi taxe pe proprietate (+1 miliard de lei), accize (+1,5 miliarde de lei), impozitul pe profit (+943 milioane de lei) şi TVA (+345 milioane de lei).
Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor au scăzut aproape la jumătate, ca urmare a încasării în 2013 a taxelor de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în sumă de 2 miliarde de lei.
La nivelul administraţiilor locale au fost înregistrate creşteri la impozite şi taxe pe proprietate (+5%), taxe pe utilizarea bunurilor (+2,8%) şi venituri nefiscale (+1,5%).
Sumele primite de la Uniunea Europeanã în contul plăţilor efectuate înregistreazã în continuare un nivel relativ scăzut, reprezentând 0,7% din PIB, fiind cu 2,9% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 138,3 miliarde lei, au fost mai mici atât în termeni nominali, cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, cât şi în termeni reali, acestea fiind inferioare cu 1,2 punct procentual ca pondere în PIB. După şapte luni, scăderea cheltuielilor a fost în termeni nominali de 0,5%, iar ponderea în PIB mai redusă cu 1 punct procentual.
Cheltuielile de personal au avansat cu 3,1%, ca urmare a creşterii salariului minim brut de la 800 lei (la asfârştul anului trecut) la 900 lei (iulie 2014) şi a plăţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecãtoreşti.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 0,3%, influenţate în principal de plata arieratelor către furnizorii de medicamente.
Sumele alocate investiţiilor au fost de 14,1 miliarde lei, respectiv de 2,1% din PIB, faţă de 17,3 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului precedent. În perioada corespunzătoare din 2013 au fost plătite arierate ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale în sumă de circa 2 miliarde lei şi arierate ale administraţiilor locale din împrumuturi din trezorerie în sumă de 800 milioane de lei.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului