Scăderea ratingului nu ar trebui să conteze în negocierile cu FMI

Scăderea ratingului României sub pragul de investment grade nu ar trebui să fie luat în considerare în negocierile dintre autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru semnarea unui acord, a declarat, miercuri, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Scăderea ratingului nu ar trebui să conteze în negocierile cu FMI

Scăderea ratingului nu ar trebui să conteze în negocierile cu FMI

"Pentru un investitor sofisticat, ca Fondul Monetar Internaţional, nu ar trebui să conteze faptul că România este sub pragul de investment grade. Elementele macroeconomice arată faptul că acest prag este nemeritat comparativ cu alte ţări", a spus Lazea.

Economistul a afirmat că există posibilitatea ca România să nu accepte condiţiile impuse de FMI la încheierea acordului.

Lazea a precizat că, în cazul în care condiţiile vor fi prea dure, există posibilitatea ca România să nu semneze un acord de împrumut nici cu FMI, dar nici cu Comisia Europeană, arătând că cele două instituţii s-au angajat să negocieze împreună o posibilă finanţare cu autorităţile române.

Întrebat ce impact ar avea neîncheierea acordului cu FMI asupra cursului valutar, Lazea a spus că va fi negativ.

Agenţia de rating Fitch a redus, în luna noiembrie a anului 2008, ratingul acordat României pentru credite pe termen lung în valută cu două trepte, la "BB plus", cu perspectivă negativă. De asemenea, instituţia a revizuit în scădere ratingul României pentru datoriile pe termen lung în monedă locală, de la "BBB plus" la "BBB minus", cu perspectivă negativă. Agenţia a redus şi calificativul acordat României pentru datoriile în valută pe termen scurt, de la "F3" la "B", şi plafonul de ţară de la "A minus" la "BBB".

Totodată, în luna octombrie, 2008, Standard&Poor's a redus ratingul României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung la "BB+", de la "BBB-", şi calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-", ambele cu perspectivă "Negativă", ca urmare a riscurilor determinate de necesarul ridicat de finanţare de pe pieţele internaţionale de credit.

Consecinţa reducerii ratingului de ţară au scos România din categoria statelor cu calificativ "investment grade".

Citeşte şi:

FMI vine la Bucureşti pentru a discuta un acord

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici