Scăderea vânzărilor Apple, un pericol pentru o reţea de furnizori

Scăderea vânzărilor Apple poate pune în pericol o reţea de furnizori cu comenzi trimestriale de 30 de miliarde de dolari, care au beneficiat o lungă perioadă de timp de cererea pentru aparate iPhone şi iPad.

Urmărește
264 afișări
Imaginea articolului Scăderea vânzărilor Apple, un pericol pentru o reţea de furnizori

Scăderea vânzărilor Apple, un pericol pentru o reţea de furnizori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Furnizorul de cipuri Cirrus Logic, care livrează Apple 91% din producţia sa, a anunţat în această săptămână o creştere a stocurilor care sugerează scăderea vânzărilor de iPhone-uri şi a anticipat venituri sub aşteptările analiştilor, pentru primul trimestru, transmite Bloomberg.

Hon Hai Precision Industry, principalul furnizor al Apple, a raportat în această lună cel mai amplu declin al veniturilor din ultimii 13 ani, ceea ce sugerează vânzări mai mici de smartphone-uri, tablete şi computere.

Creşterea veniturilor Apple la 156,5 miliarde de dolari în 2012, de la 24,6 miliarde de dolari în 2007, când a debutat iPhone, susţine un ecosistem de cel puţin 247 de furnizori la nivel mondial. Aceştia au atras din partea Apple comenzi de 30,1 miliarde de dolari, în ultimul trimestru pentru care au fost raportate date, potrivit Bloomberg.

În consecinţă, mulţi dintre aceşti furnizori sunt vulnerabili, după ce au constituit stocuri anticipând continuarea creşterii cererii, a declarat Michael Hasler, profesor la University of Texas, în Austin.

"Este faţa negativă a poveştii de succes a furnizorilor Apple. Norocul lor depinde de Apple. Până recent nu a fost un lucru rău", a spus Hasler.

După anunţul Cirrus, acţiunile Apple au scăzut miercuri sub 400 de dolari pe unitate, pentru prima oară din decembrie 2011. La ora transmiterii ştirii, titlurile Apple sunt în declin cu 1,7%, la circa 394,9 dolari pe unitate.

Apple a pierdut aproape un sfert din valoarea de piaţă de la începutul anului, acţiunile companiei coborând sub 400 de dolari pentru prima dată din decembrie 2011, pe fondul temerilor privind frânarea vânzărilor companiei pe o piaţă tot mai aglomerată, care se apropie cu paşi repezi de saturaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici