Scandalul „ia furată de Louis Vuitton”. Patrimoniul cultural al României nu este protejat

FACIAS (Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului) protejează ia românească şi cere Ministerului Culturii să elaboreze programul naţional care se află în aşteptare de 16 ani.

Urmărește
1796 afișări
Imaginea articolului Scandalul „ia furată de Louis Vuitton”. Patrimoniul cultural al României nu este protejat

România trebuia să aibă încă din anul 2008 un Program naţional de protejare a patrimoniului cultural imaterial.

Lipsa acestuia a fost una dintre cauzele care a făcut posibil ca branduri celebre să copieze elemente din cultura românească fără niciun fel de acord, ultimul caz fiind ia românească copiată de celebrul brand Louis Vuitton.

FACIS dă în judecată ministerul

FACIAS va acţiona în instanţă Ministerul Culturii în cazul în care acesta refuză să elaboreze de urgenţă acest program esenţial pentru protejarea patrimoniului cultural român.

Conform Legii nr. 26 din 29 februarie 2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, Ministerul Culturii trebuia să elaboreze încă din anul 2008 Programul naţional de protejare a patrimoniului cultural imaterial.

Acest program ar fi avut rolul de a identifica şi înregistra elementele culturale tradiţionale ale României, iar o astfel de întâmplare ca cea de astăzi ar fi fost uşor de evitat.

Deşi legea stabileşte cadrul general necesar pentru identificarea, documentarea, cercetarea, protejarea, conservarea, promovarea, punerea în valoare, transmiterea şi revitalizarea elementelor patrimoniului cultural imaterial, caracteristică definitorie a comunităţilor umane, pentru a putea fi implementată această lege avea nevoie de norme de aplicare, respectiv de un Program pentru protejarea patrimoniului cultural imaterial.

Un pas important pentru recunoaşterea moştenirii culturale

Elaborarea programului naţional de protejare a patrimoniului cultural imaterial ar fi un pas foarte important în protejarea valorilor colectivităţilor româneşti.

Acest program ar fi contribuit la recunoaşterea şi protejarea moştenirii culturale a României, prevenind astfel situaţiile în care elementele tradiţionale sunt folosite fără a se menţiona sursa lor autentică.

FACIAS subliniază că, în lipsa unui răspuns prompt şi pozitiv din partea Ministerului Culturii, va cere instanţei să oblige Ministerul să elaboreze acest program vital pentru patrimoniul cultural românesc.

De curând, FACIAS a câştigat un proces important împotriva Guvernului României, obligându-l la elaborarea normelor pentru Legea Tinerilor, o lege care ar fi trebuit să acorde, încă din anul 2006, o serie de drepturi de maximă importanţă tinerilor din România.

Succesul juridic arată determinarea FACIAS de a lupta pentru drepturile cetăţenilor şi de a se asigura că legile sunt respectate şi aplicate.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici