Scandalul statuii Brukenthal: Cine se află în spatele finanţării monumentului din Sibiu

  • Klaus Iohannis a inaugurat în weekend o statuie a lui Samuel von Brukenthal.
  • Statuia are 3 metri înălţime şi este făcută din bronz.
  • Brukenthal a fost guvernatorul Transilvaniei la Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan (1784).
  • Marius Ureche, unul dintre acţionarii Boromir, a plătit 80% din lucrare.
Urmărește
22306 afișări
Imaginea articolului Scandalul statuii Brukenthal: Cine se află în spatele finanţării monumentului din Sibiu

Scandalul statuii Brukenthal: Cine se află în spatele finanţării monumentului din Sibiu

Statuia baronului von Bruckenthal, care a stârnit dezbateri lungi despre necesitatea ei, a fost realizată pe baza unor donaţii. Mircea Ureche, unul dintre acţionarii Boromir, un business man care trăieşte de şase decenii în Sibiu, a plătit 80% din lucrare.
 
„Am sprijinit foarte multe proiecte în Sibiu, neconditionat! De felul meu sunt voluntar, mai ales dacă trebuie să construim ceva trainic. Eu consider Muzeul, pe lângă un obiectiv cultural şi istoric, un punct de atracţie turistică. Şi am considerat că statuia va mări valoarea locului”, spune omul de afaceri.
 
Muzeul Bruckenthal este sub tutela staului român şi atrage, în fiecare an, sute de mii de turişti. Dar, puţini dintre noi au clar în minte, cine a fost cu adevărat, baronul care a dat numele muzeului.
 
Marius Ureche: „Nu intru în treaba cercetătorilor şi istoricilor”
 
„Nu se spune că acest mare iluminist, incontestabil, şi colecţionar cum erau toţi principii, baronii europeni, era la nivelul europei, erau în acelaşi timp reprezentanţi ai despotiei. Incontestabil se poate spune… represiunea”, a reacţionat istoricul Răzvan Theodorescu.
 
Totuşi, baronul Bruckenthal a jucat un rol important în Transilvania. Cel care a plătit mare parte din realizarea statuii mai spune că oricât de controversat ar fi personajul, acţiunile lui n-au fost subiect de discuţie în comunitate. Iar statuia, va atrage cu siguranţă mai mulţi turişti.
 
„Eu sunt morar, mă preocupă meseria mea, nu intru în treaba cercetătorilor şi istoricilor. Din ce am văzut eu, chiar şi părerile lor sunt împărţite. Muzeul e un bun public, e vizitat de 3-400.000 de turişti anual, iar de pe urma lui trăiesc câteva zeci/sute de familii”, spune morarul Ureche.
 
(Alexandru Toader)

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici