- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (14.06.2013, 13:46)
- Thomas Dinca
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scrisoare către FMI: Guvernul îşi "reevaluează paşii" la CE Oltenia şi se gândeşte iar la privatizare
Guvernul ia în calcul să îşi "reevalueze paşii" în cazul CE Oltenia şi se gândeşte la un parteneriat mixt cu o firmă privată sau chiar privatizarea majoritară cu un investitor strategic, conform scrisorii de intenţie FMI, premierul Ponta spunând însă în ianuarie că nu se pune problema privatizării.
Urmărește
608 afișări
Scrisoare către FMI: Guvernul îşi "reevaluează paşii" la CE Oltenia şi se gândeşte iar la privatizare (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Privatizarea complexului energetic Oltenia a fost luată în calcul şi la începutul acestui an în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar premierul Victor Ponta a anunţat atunci că nu se pune problema privatizării majoritare a Complexului Energetic Oltenia, pentru că este pe profit, are management privat şi a semnat o investiţie de un miliard de dolari la Rovinari, el arătând că doar 15% dintre acţiuni vor fi listate pe bursă.
Lansarea ofertei publice pentru pachetul de 15% are ca termen sfârşitul lunii octombrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
SCRISOAREA GUVERNULUI CĂTRE FMI
Scrisoarea de intenţie datată 10 iunie, transmisă în această săptămână de Guvern către Fondul Monetar Internaţional şi obţinută de MEDIAFAX relevă însă că Guvernul îşi va "reevalua paşii viitori" în ceea ce priveşte varianta inclusiv a privatizării.
"Noul complex energetic Oltenia joacă un rol esenţial în securitatea energetică a României. Am semnat un contract cu un consultant de tranzacţie la lunii mai 2013 (acţiune prealabilă) pentru o IPO (ofertă publică primară-n.r.) de 15 procente din capitalul social până la finele lunii octombrie 2013. Având în vedere investiţiile de mari proporţii de care are nevoie complexul Oltenia, vom reevalua paşii viitori referitori la sporirea implicării sectorului privat prin parteneriate mixte sau prin privatizarea majoritară către un investitor strategic", se arată în document.
Complexului Energetic Oltenia a fost înfiinţat anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.
Ministerul Economiei deţine 77,17% din companie, Termoelectrica - 0,84%, iar Societatea Comercială pentru Închiderea şi Conservarea Minelor are o participaţie de 0,44%.
Singurul acţionar privat al producătorului de electricitate este Fondul Proprietatea, cu o deţinere de 21,53% din acţiuni.
Producătorul de energie are programate în perioada 2013-2018 investiţii de 1,2 miliarde de euro pentru construcţia unui grup nou de producţie a electricităţii.
Compania are un deficit 396 milioane de euro pentru finanţarea investiţiilor, din care în prima fază, respectiv 2013-2014, are nevoie de aproximativ 150 milioane de euro.
Citeşte şi:
EXCLUSIV: Guvernul a ratat mai mult de jumătate din angajamentele cu FMI, dar cere derogări la acord
Citeşte şi:
EXCLUSIV: Guvernul îşi asumă la FMI doar un câştigător al CFR Marfă, nu şi finalizarea tranzacţiei
Citeşte şi:
Legea falimentului personal, oprită de noua scrisoare cu FMI. Procesele colective rămân în analiză
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: EXCLUSIV: Guvernul a ratat mai mult de jumătate din angajamentele cu FMI, dar cere derogări la acord
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe