Scrisoarea de intenţie cu FMI va putea trece de CES şi fără acordul sindicatelor

Publicat: 12 05. 2010, 14:15
Actualizat: 08 11. 2012, 07:37

„CES-ul poate să dea aviz favorabil, aviz nefavorabil sau aviz cu poziţia părţilor. Ultimul caz este posibil dacă partea sindicală este împotrivă, Guvernul este pentru, iar patronatele se abţin”, a declarat Costache într-o conferinţă de presă.

CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor şi 15 de la guvern.

Avizul favorabil necesită acordul a trei pătrimi din voturile celor prezenţi.

Pentru a fi luată o decizie în CES este nevoie ca toate părţile să fie prezente.

Costache a fost prezent la conferinţa de presă susţinută de Alianţa Confederaţiilor Patronale din România.

Purtătorul de cuvânt al Alianţei, Dan Matei Agathon, a declarat că renegocierea acordului cu FMI ar transmite un sentiment de neîncredere şi ar fi urmată imediat de o reducere a ratingurilor cu 2-3 trepte, iar dacă înţelegerea cu FMI va cădea România va intra în iulie în incapacitate de plată.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, după negocierile cu FMI, un program de reducere a cheltuielilor publice, principalele măsuri vizând reducerea salariilor din sistemul bugetar cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

Preşedintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, marţi, că vineri a fost convocat CES pentru a reanaliza memorandumul dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional şi a propune modificările la acest document.

Hossu a spus că Băsescu a cerut Guvernului să nu valideze scrisoarea de acord cu FMI până când nu se obţine aprobarea CES.

Liderul sindical a mai susţinut că Băsescu a cerut Executivului să reînceapă negocierile cu FMI, în cazul în care CES nu va aproba modificările convenite de autorităţi cu instituţiile internaţionale.