- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.08.2017, 07:45)
- Dan Straut
Scumpirea energiei a tăiat 254 de milioane de lei din marja de profit de la Electrica
Din cauza costurilor mai mari cu energia achiziţionată, fără o creştere aferentă a preţurilor de vânzare, marja brută a scăzut cu 254 de milioane lei, se arată într-un comunicat transmis vineri de grupul Electrica, lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică în România.
Urmărește
364 afișări
„Rezultatele Electrica au înregistrat o uşoară recuperare a pierderilor din primul trimestru, în contextul unor condiţii de piaţă încă dificile. Grupul Electrica a înregistrat, în primul semestru din 2017, un profit operaţional de 17,7 milioane de lei, ceea ce reprezintă, după excluderea efectului venitului excepţional obţinut din deconsolidarea companiei Servicii Energetice Moldova, în sumă de 74 de milioane de lei, înregistrată în semestrul I 2017, o scădere cu 308,7 milioane lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent”, se arată în comunicat.
Electrica precizează că această scădere a fost generată de condiţile semnificativ adverse din primul trimestru şi de o îmunătăţire foarte lentă a acestora în trimestrul al doilea al anului 2017. Astfel, „în perioada ianuarie-martie 2017, a fost înregistrată o creştere substanţială a preţului de achiziţie a energiei, respectiv cu 78% pe Piaţa pentru Ziua Următoare şi cu aproximativ 38% pe Piaţa de Echilibrare, faţă de perioada similară a anului precedent. În perioada aprilie-iunie 2017, preţul mediu de achiziţie a energiei s-a menţinut la un nivel cu aproximativ 30% mai mare, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. În principal, din cauza costurilor mai mari cu energia achiziţionată, fără o creştere aferentă a preţurilor de vânzare, marja brută a scăzut cu 254 de milioane de lei”.
Mai mult, „cheltuielile excepţionale (nerecurente), aferente unor litigii din perioadele precedente, au avut un impact negativ adiţional asupra rezultatelor, în valoare de 38 milioane lei”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Potrivit Electrica, sectorul de distribuţie se aproprie din nou, la jumătatea anului, de niveluri normale ale profitabilităţii, în timp ce piaţa de furnizare rămâne dificilă, în special în zona pieţei reglementate cu clienţi neeligibili.
Veniturile operaţionale totale ale Grupului Electrica, în semestrul I 2017, în sumă de 2,76 miliarde de lei, au scăzut cu 78 de milioane de lei, comparativ cu primul semestru al anului 2016. Această diferenţă a fost determinată, în principal, de plusul înregistrat în semestrul I 2016 din restructurarea segmentelor de business neprofitabile (74 de milioane de lei).
Pe segmentul de furnizare, veniturile nete au scăzut cu 3,3%.
În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, veniturile s-au mărit cu 4%, ca rezultat al creşterii tot de 4% a cantităţilor distribuite, atenuând efectul negativ al scăderii tarifelor de distribuţie.
„Costul cu achiziţia de energie electrică a crescut cu 200 de milioane de lei, sau 15%, la 1,53 miliarde de lei în semestrul I 2017, de la 1,33 miliarde de lei în perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2016. „Acesta a fost principalul cost la nivel de Grup, raportat la veniturile din energie, reprezentând 57% în primul semestru al anului 2017 şi 50% în aceeaşi perioadă a anului precedent”, se mai aratpă în comunicat.
Evoluţia din primul semestru este influenţată de creşterea accelerată a preţului mediu de achiziţie a electricităţii, de peste 20% pentru filiala de furnizare (în condiţiile presiunii crescânde asupra preţurilor din piaţa concurenţială, conducând la marje reduse de profit). Şi filialele de distribuţie au fost puternic afectate de creşterea preţului mediu de achiziţie, de aproximativ 20%-30%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016.
Cătălin Stancu, directorul general al Electrica, a declarat: „Rezultatele financiare pentru primul semestru al acestui an sunt marcate, după cum anticipasem, de efectele dezechilibrelor majore din piaţa de energie, ca o consecinţă a rezultatelor înregistrate în trimestrul I. Până la acest moment, o parte din impact a fost atenuat. Echipa de management depune în continuare eforturi susţinute în acest sens, continuând, în ritm accelerat, programele de reducere a costurilor, optimizarea proceselor şi a structurilor administrative, programele de plecări voluntare şi revizuirea portofoliului de clienţi (cu aplicarea programelor de stopare a pierderilor), în baza unei strategii revizuite în condiţiile actuale ale pieţei. Continuăm să ne asumăm responsabilitatea faţă de toţi clienţii şi acţionarii noştri, şi considerăm că am luat măsurile necesare pentru limitarea impactului asupra acestora. Însă apreciem că a devenit stringentă nevoia de a îmbunătăţi funcţionarea cadrului de desfăşurare existent al pieţei de energie, pentru prevenirea unor eventuale situaţii similare”.
Conform Situaţiilor Financiare consolidate, întocmite în conformitate cu IFRS-UE, în semestrul I 2017 Grupul Electrica a înregistrat un profit net consolidat de 8 milioane de lei.
În semestrul I 2017, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 9 TWh (în creştere cu 4% faţă de S1 2016) către un număr de aproximativ 3,69 milioane de utilizatori. Electrica Furnizare este lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de 39,62%, în timp ce pe piaţa concurenţială deţine o cotă de 12,77% în 2017, conform raportului ANRE din martie 2017.
Citeşte şi: Patronatele bancare cer să nu se generalizeze acuzaţiile de neplată a impozitului pe profit
Citeşte şi: ASF: Nicio companie de asigurări nu a depăşit plafoanele tarifare la RCA în perioada de restricţie
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe