Prima pagină » Economic » Scurtarea săptămânii de lucru, experimentată în Noua Zeelandă. Unilever reduce programul la patru zile

Scurtarea săptămânii de lucru, experimentată în Noua Zeelandă. Unilever reduce programul la patru zile

Gigantul din sectorul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat că va testa săptămâna de lucru de patru zile pentru toţi angajaţii săi din Noua Zeelandă, relatează Reuters.
Scurtarea săptămânii de lucru, experimentată în Noua Zeelandă. Unilever reduce programul la patru zile

Experimentul va începe săptămâna viitoare şi va dura 12 luni până în decembrie anul viitor.

Angajaţii vor fi plătiţi pentru cinci zile. Obiectivul este de a modifica modul în care se munceşte.

Mişcarea reprezintă un „experiment” prin care compania vrea afle dacă scurtarea săptămânii de lucru cu o zi va „aduce schimbări pozitive în ceea ce priveşte munca angajaţilor”, a declarat Nick Bangs, director general pentru regiunea Noii Zeelande din cadrul Unilever.

„Credem că vechile obiceiuri de muncă sunt depăşite nu ne mai reprezintă obiectivele”, a adăugat Bangs.

Compania va evalua la sfârşitul procesului dacă va extinde săptămâna de lucru de 4 zile către întreaga forţă de muncă pe care o deţine la nivel global – circa 155.000 de angajaţi.

În mai, prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern a declarat că firmele ar trebui să implementeze o astfel de măsură în ideea de a alimenta nivelul de productivitate, oferindu-le angajaţilor şansa de a-şi pune în echilibru viaţa personală şi cea profesională.

Unilever are în portofoliu produse alimentare (sub brandurile Knorr şi Lipton), produse de îngrijire personală (Rexona, Dove) şi de îngrijirea locuinţei (Dero).

Economistul britanic John Maynard Keynes a scris în 1930 că, peste o sută de ani, tehnologia va ajunge la un punct care îi va permite majorităţii oamenilor să lucreze 15 ore pe săptămână, timp în care productivitatea va creşte substanţial.

Deşi predicţia nu pare să se adeverească, Microsoft Japonia a declarat anul trecut că nivelul de productivitate a crescut cu 40% când angajaţii au lucrat doar patru zile pe săptămână, iar costurile de electricitate au scăzut cu 23%