Scutirea de impozitul pe profit, "cu dedicaţie" pentru firmele care fac studii de fezabilitate în infrastructură - surse

Ordonanţa de urgenţă prin care firmele din cercetare-dezvoltare sunt scutite de la plata impozitului pe profit timp de zece ani, ar favoriza companiile care fac studii de fezabilitate în domeniul infrastructurii, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din piaţa de consultanţă fiscală.

Urmărește
2106 afișări
Imaginea articolului Scutirea de impozitul pe profit, "cu dedicaţie" pentru firmele care fac studii de fezabilitate în infrastructură - surse

Scutirea de impozitul pe profit, "cu dedicaţie" pentru firmele care fac studii de fezabilitate în infrastructură - surse

Firmele cu activităţi în sectorul cercetare-dezvoltare şi inovare vor fi scutite de la plata impozitului pe profit timp de zece ani, potrivit unei ordonanţa de urgenţă publicată recent în Monitorul Oficial. Surse din piaţa de consultanţă fiscală au precizat, pentru MEDIAFAX, că această prevedere ar fi fost una cu dedicaţie pentru firmele care se ocupă cu studii de fezabilitate în domeniul infrastructurii.

Gheorghe Boeru, preşedintele companiei Romair Consulting, specializată pe consultanţă în infrastructură, a declarat, pentru MEDIAFAX, că legea se aplică pentru firmele care fac studii de fezabilitate care înglobează şi cercetare, dar şi inovare.

“Din punctul de vedere al experţiilor nostri, ordonanţa este foarte bună şi îşi produce efectul pentru societăţile care introduc pe lângă studii de fezabilitate, cum facem noi, şi elemente de cercetare şi inovare. Colegii mei îmi spun că cei care beneficiază de aşa ceva sunt fie institute, fie societăţi care fac numai cercetare şi inovare. Este o lege foarte bună. Din toate studiile de cercetare pe care le-am făcut, eu susţin că unele că reprezintă inovare, dar în alt sens. De exemplu, în cazul autostrăzii Comarnic-Braşov , s-a încercat construcţia ei timp de zece ani, dar nu s-a reuşit. Eu am venit cu un studiu de oportunitate şi am găsit soluţie de finanţare şi la UE şi de cofinanţare şi de execuţie. Pentru mine este un studiu de oportunitate care nu este echivalentul unui studiu de inovare. Aşa interpretează colegii mei, care spun că în cazul nostru nu se aplică. Dacă studiul de fezabilitate ar îngloba şi cercetare şi dezvoltare atunci s-ar aplica. Dar câte firme fac aşa ceva?”, susţine Gheorghe Boeru.

Reamintim că, potrivit Raportului de audit al Curţii de Conturi a României privind Contul general anual de execuţie a bugetului de stat pe anul 2014, ministerele şi alte instituţii ale statului au cheltuit, până în 2014 inclusiv, peste 140 milioane de lei (circa 32 de milioane de euro) pe studii de prefezabilitate, fezabilitate şi proiecte tehnice pentru obiective de investiţii, care ulterior nu au mai fost realizate.

De asemenea, proiectul de buget pe 2017 al Ministerului Transporturilor, prezentat de Ministerul Finanţelor pe 23 ianuarie, indică o creştere importantă la capitolul “Consultanţă şi expertiză”, unde anul trecut au fost alocate 14.000 de lei, iar anul acesta sunt prevăzute 2,82 de milioane de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici