Se caută un nume pentru Criza Financiară Globală. Cele din trecut au avut denumiri "grozave": Mania Lalelelor, Marea Depresiune

În timp ce crizele financiare din trecut au avut denumiri grozave, precum Mania Lalelelor, Marea Depresiune sau Lunea Neagră, în prezent lumea se află într-o perioadă de tulburări financiare al cărei nume se tot schimbă odată cu agravarea acestora.

Urmărește
798 afișări
Imaginea articolului Se caută un nume pentru Criza Financiară Globală. Cele din trecut au avut denumiri "grozave": Mania Lalelelor, Marea Depresiune

Se caută un nume pentru Criza Financiară Globală. Cele din trecut au avut denumiri "grozave": Mania Lalelelor, Marea Depresiune (Imagine: Shutterstock)

"Fără îndoială, crizele financiare din trecut au avut nişte nume grozave. Imperiul Roman în declin a avut perioda Anarhia Militară, un nume fabulos, însă şi istoria recentă este plină de alte încercări bune. Investitorii din vechime s-au confruntat cu Mania Lalelelor sau Bula Mării de Sud. Mai târziu au venit Marea Depresiune, Lunea Neagră, Miercurea Neagră, Prăbuşirea Dotcom şi aşa mai departe", scrie jurnalistul David Cottle, pe blogul Wall Street Journal (WSJ).

În prezent lumea este blocată la Criza Financiară Globală. Nu este nimic în neregulă cu această denumire. Este foarte corectă, dar cam plictisitoare. Binenţeles, nefericiţii cititiori şi jurnalişti trebuie să-i spună într-un fel acestei crize, dar numele actual nu prea se rostogoleşte bine pe limbă.

"Problema cu actualul coşmar financiar, din punct de vedere al numelui, este că nu ne-am trezit încă. Nu s-a terminat, iar efectele oribile ale crizei încă se întind. Nici nu apucăm să o oprim şi să-i spunem într-un fel, că se transformă în altceva. Altceva mult mai rău. Totul a început ca un mic cutremur rău-prevestitor pe piaţa ipotecară din SUA. Ameninţător, dar cu siguranţă doar o mică dificultate locală. La momentul respectiv era Criza Creditelor Subprime, care a devenit ulterior Criza Bancară, apoi Criza Creditelor, Criza Datoriilor Suverane, Criza Zonei Euro şi am ajuns în prezent la Criza Financiară Globală", potrivit articolului postat pe blogul WSJ.

La fel precum sângele coroziv al extraterestrului din flimul clasic "Alien" al regizorului Ridley Scott, care odată vărsat topea punte după punte pe o navă spaţială, actuala criză arde printr-un strat al finanţelor globale şi trece imediat la următorul.

Este destul de greu de prevăzut o agravare peste actualul nivel "global", scrie Cottle, însă această problemă se poate clarifica dacă zona euro nu reuşeşte să prezinte la reuniunea de la finalul săptămânii planurile pe care le aşteaptă pieţele financiare.

"La fel precum Diavolul însuşi, numele acestei crize pare să fie Legiune. S-ar putea să fim nevoiţi să ne întâlnim cu mai multe încarnări până să ajungem la finalul amar", încheie jurnalistul WSJ.

Mania Lalelelor se referă la o perioadă din secolul al XVII-lea, când bulbii unor soiuri de lalele au ajuns la preţuri astronomice, de până la 4.200 de florini, în timp ce un meşteşugar calificat câştiga într-un an circa 300 de florini.

Bula Mării de Sud aparţine secolului al XVIII-lea, când speculaţiile cu acţiuni ale Companiei Mării Sudului, din Marea Britanie, care primise monopol pentru comerţul cu coloniile spaniole din America de Sud în schimbul asumării unor datorii ale Marii Britanii, au ruinat financiar mulţi investitori. Compania a fost restructurată şi a continuat să funcţioneze.

Marea Depresiune a afectat puternic economia la nivel global în deceniul de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce Lunea Neagră se referă la 19 octombrie 1987, când bursele s-au prăbuşit în Asia, Europa şi Statele Unite.

Miercurea Neagră este denumirea pentru data de 16 septembrie 1992, când guvernul britanic a fost nevoit să retragă lira sterlină din Mecanismul Ratelor de Schimb, după ce nu au reuşit să menţină cursul peste nivelul stabilit pentru aderarea la euro, ca urmare atacurilor masive ale speculatorilor, între care şi miliardarul american George Soros.

Prăbuşirea Dotcom marchează declinul puternic al burselor după bula internetului din perioda 1995-2000, când pieţele de capital din ţările dezvoltate au crescut puternic, susţinute de companiile din IT şi sectoarele conexe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici