Temperaturile scăzute, înghețul și seceta au afectat grav culturile de citrice din regiunile cheie ale producției de lămâi în Turcia, ceea ce a condus la suspendarea exportului. Vremea capricioasă din ultimele luni a produs pierderi masive în plantații, unele culturi fiind compromise complet. Fermierii au raportat că temperaturile au scăzut sub pragul de îngheț, distrugând mugurii și fructele aflate în dezvoltare, în timp ce lipsa precipitațiilor a afectat grav irigațiile, a relatat miercuri Gândul.
Efectele restricției sunt deja resimțite de către importatorii români: „În mod normal, primeam săptămânal transporturi din Turcia. Acum, comenzile sunt întârziate sau anulate. Ne reorientăm către alți furnizori, dar prețul este mult mai mare”.
În lipsa lămâilor turcești, comercianții se văd nevoiți să caute alternative pe piețele din Grecia, Spania sau Egipt, care sunt mult mai scumpe.
Pentru piața din România, Turcia este unul dintre cei mai mari furnizori de lămâi, iar specialiștii avertizează că prețul lămâilor pe piața românească ar putea crește cu până la 30-40%, în funcție de volumul disponibil și de costurile de import din alte surse.
Suspendarea exportului de lămâi din Turcia este un semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea agriculturii în fața schimbărilor climatice. Pe lângă efectele economice directe, situația din Turcia ne arată cât de interconectate sunt piețele globale și cât de repede pot apărea dezechilibre atunci când natura devine imprevizibilă.